Speciale inzameldag over liefde in oorlogstijd
Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek is op zoek naar verhalen, foto’s en objecten over liefde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op vrijdag 3 mei vindt hiervoor een speciale inzameldag plaats, ter voorbereiding op de tentoonstelling Liefde in Oorlogstijd, die vanaf 5 juni te zien is in het Vrijheidsmuseum.
De Tweede Wereldoorlog beïnvloedde het liefdesleven van een hele generatie mensen. Ze werden - zoals altijd - verliefd: in de schuilkelder, de onderduik, of doodgewoon op straat. De oorlog bracht mensen bij elkaar of rukte juist relaties uiteen. Bovenal zorgde de oorlog ervoor dat, onder de dreiging van de dood, het leven en ook de liefde veel intenser beleefd werden. Al in 2008 vertelde het museum deze verhalen in samenwerking met Steffie van Oord, auteur van het boek Liefde in Oorlogstijd. In 2024 pakken ze deze samenwerking opnieuw op, met nieuwe verhalen en authentieke objecten en interviews.
Op vrijdag 3 mei vindt de landelijke Actie Niet Weggooien plaats. Tweede Wereldoorlog musea roepen op om op die dag materiaal uit de oorlog naar het museum te brengen zodat het niet verloren gaat. De conservator zit klaar om alle stukken persoonlijk te bekijken. Bij het Vrijheidsmuseum is op deze dag alles welkom, maar het museum hoopt dit jaar in het bijzonder op nieuwe objecten voor haar tentoonstelling. Het museum is op zoek naar uitingen van liefde in al haar vormen: de verboden liefde met ‘de vijand’, de aantrekkingskracht van de bevrijders, de liefde van een innige vriendschap, de vervolgde liefde van LHBT’ers en de liefde die kracht geeft om moeilijke ervaringen te overleven.
De mooiste liefdesverhalen en meest bijzondere objecten krijgen een plaatsje in de nieuwe tentoonstelling. Verhalen, foto’s en objecten worden ook gebruikt voor educatie, evenementen en toekomstig onderzoek.
Locatie: Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Datum: 3 mei 2024 10:00-17:00 uur
Prijs: gratis toegang bij aanleveren van objecten
Informatie: 024-3974404 of per mail naar welkom@vrijheidsmuseum.nl
Website: www.vrijheidsmuseum.nl
Facebook: /vrijheidsmuseumNL, Twitter: @nooit1verhaal
Instagram: /vrijheidsmuseum;
LinkedIn: /company/vrijheidsmuseum