Donderdagmiddag heeft de Nijmeegse wethouder Noël Vergunst het feestelijke startsein gegeven voor de bouw van de groene en duurzame wijk Homestead in Nijmegen. Het project van gebiedsontwikkelaars VanWonen en BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling bestaat uit 77 ruime woningen in een grote diversiteit. Alle woningen zijn inmiddels verkocht. Janssen de Jong Bouw realiseert de nieuwe wijk in het gebied De Dijkzone van de Waalsprong in Nijmegen-Noord. De eerste opleveringen starten naar verwachting begin 2025.
Tijdens een feestelijke bijeenkomst op de bouwplaats werden de bewoners gefeliciteerd door wethouder Noël Vergunst: “De Waalsprong is steeds levendiger voor (toekomstige) bewoners en ondernemers. Ook in de Dijkzone bouwen we door, in een prachtige groene omgeving met veel voorzieningen binnen handbereik. Ik wens alle toekomstige bewoners alvast veel geluk en plezier in hun huis.”
Homestead: wonen op een terp
Homestead wordt een nieuwe wijk in Nijmegen-Noord met 55 grondgebonden woningen en 22 appartementen. Gelegen in het groene en uitgestrekte uiterwaardenlandschap en op een nieuw aangelegde terp. Het programma omvat hoekwoningen, rijwoningen en een klein appartementencomplex met twee- en driekamerappartementen en één penthouse. VanWonen en BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling vormen samen de ontwikkelcombinatie voor Homestead.
Miranda Venekamp-Brandt, VanWonen Directeur Marketing, Verkoop & Verhuur, namens de ontwikkelcombinatie: “We zijn enorm trots op de grote belangstelling voor Homestead. Vrijwel alle woningen en appartementen zijn in korte tijd verkocht. En niet voor niks: het is hier straks wijds en rustig wonen. Met vergezichten over de groene uiterwaarden en met een mooi beschut binnenterrein. Grenzend aan Park Waaijenstein en de Waaldijk kunnen vele generaties hier gezond wonen.”
Energiezuinig en duurzaam
Alle woningen in Homestead worden energiezuinig en duurzaam gebouwd en krijgen goede isolatie, zonnepanelen, gebalanceerde ventilatie en warmteterugwinunits. In het verkeersluwe, besloten binnenhof zijn kleine hoogteverschillen, waardoor geparkeerde auto’s zoveel mogelijk aan het zicht worden onttrokken. Wadi’s zorgen voor de opname van regenwater en bomen zorgen voor koeling. Natuurlijk is er ruimte voor kinderen om te spelen en bewoners om te ontmoeten. Daar waar mogelijk worden voorzieningen gemaakt voor bijvoorbeeld insecten, egels, vogels en vleermuizen.
Stedelijke architectuur
Door toepassing van stedelijke baksteenarchitectuur ligt het plan van Zecc Architecten als een sculpturale ‘rots’ in het uiterwaardenlandschap. De woonkamer van de eengezinswoningen bevindt zich op de eerste verdieping. Met grote raampartijen direct aan een terrastuin geniet je hier van het prachtige uitzicht. Met een goede balans tussen privé, collectief en openbaar gebied.
Robert-Jan Mellema, directeur Janssen de Jong Bouw: “Prachtig dat we nu kunnen beginnen met Homestead. Echt een project waar we kunnen waarmaken waar wij bij Janssen de Jong Bouw voor staan: samenwerken aan een duurzame leefomgeving en woongeluk creëren."