[Column] LS 'LS Tabak en zo uit Kranenburg'

Tekst: Carolus
10 april 2024

Het loont om even naar Kranenburg te rijden. Heel wat levensmiddelen, maar vooral drogisterijartikelen, benzine, sterke drank en tabaksproducten zijn er stukken goedkoper. Wie het niet doet is een dief van eigen portemonnee. Half Nederland zoekt inmiddels de grens op.

Zoals u ziet aan de foto`s bij mijn verhaaltjes ben ik een fervent pijproker. Als zodanig maak een deel uit van een uitstervende soort. Pijprokers zie je niet meer zo veel. Bekende pijprokers zoals Prins Bernhard, Godfried Bomans, Harry Mulisch, Piet Mondriaan en Olivier B. Bommel zijn al geruime tijd de pijp uit.

Hedendaagse BN`ers roken tegenwoordig al menig zware pijp, dus laten ze het wel uit hun hoofd om zich in het openbaar met perverse tabaksproducten te laten zien. Maar in hun penthouses, villa`s en paleizen wordt er in het geniep nog heel wat afgepaft. Roken is not done en als je het toch doet ben je een paria.

Helaas geldt dat ook voor pijprokers, terwijl het oude spreekwoord `een pijproker is geen onruststoker` nog steeds geldt. Alle rokers worden immers over dezelfde kam geschoren. Rokers zijn dan eigenlijk armoeiige, gestreste, zielige mensjes, die zichzelf door hun nicotineverslaving te gronde richten. Ze zijn vooral een slecht voorbeeld voor de jeugd.

Ik ken geen enkele pijproker die zich hierin herkent.
Pijproken is immers een kunst op zich. Het roken van een pijp tabak vraagt om een bepaalde geestelijke gesteldheid. Gehaastheid hoort daar zeer zeker niet bij. Pijproken is een beleving, een moment van rust en bezinning. Het vraagt de nodige oefening: het stoppen van jouw favoriete goed ingerookte pijp met de door jouw uitverkoren tabak, het aansteken met lucifers en vervolgens het bedachtzaam roken en genieten. Een half uur ben je zo maar kwijt. Het schoonmaken van de pijp is een ritueel op zichzelf. Pijproken is een `way of live`.
Inhaleren van de tabaksrook is er niet bij, het blijft bij puffen. Je raakt er ook niet echt aan verslaafd. Een stressig sigaretje is taboe. Een pijp is niks voor zenuwpezen. Die brandden er alleen maar hun vingers aan.

De echte adepten zijn lid van de Nederlandse Federatie voor Pijprokers en doen mee aan het Nederlands Kampioenschap Pijproken. Pijproken staat zelfs op de lijst van Nationaal Cultureel Erfgoed!

De belastingdienst heeft deze slinkende club tabakskunstenaars al jaren geleden geselecteerd als extra uit te knijpen doelgroep, waardoor de prijs voor een pakje tabak alsmaar hoger is geworden. Momenteel ruim twee keer zo hoog als in Duitsland!

Dus ik was heel blij dat de tabaksboer in Kranenburg mij in perfect Nederlands belde met de mededeling dat mijn bestelling klaar stond. Vóór mij een rij van zeker zo`n acht landgenoten die hun bestelling kwamen ophalen of op de bonnefooi hun slag wilden slaan. Binnen de kortste keren stond er ook een lange rij achter mij. Aan hun tongval te horen `wá zeggie`, kwamen al die mensen niet allemaal uit Nijmegen of directe omgeving.

De sloffen sigaretten en shag vlogen over de toonbank. De bestelbus van de groothandel stond voor de deur en zorgde voor tussentijdse aanvulling; dus simpel dozen schuiven. En passant werden er ook nog de nodige tritsen krasloten gekocht.
Kortom, een goudmijn op die twintig vierkante meters!

Aan de Duitse kant van de grens schieten dit soort goudmijntjes als paddenstoelen uit de grond uit. Dat kan en mag allemaal in het Schengengebied met haar open grenzen.
Wel gelden er maximale hoeveelheden voor bepaalde producten, meestal genotmiddelen, die je per persoon van het ene Schengenland naar het andere mag meenemen.
Bijvoorbeeld 800 sigaretten (4 sloffen), 1 kilo tabak (20 pakjes), 10 liter sterke drank, 90 liter wijn (!) en 110 liter bier (2 fusten van 50 liter!). En al die producten zijn voor eigen gebruik. Je mag ze dus niet doorverkopen of inslaan voor anderen, bijvoorbeeld je familie, buren of clubgenoten.

Hierop mag de douane je controleren en beboeten als je over de schreef gaat. Dat kan alleen steekproefsgewijs. De 6000 douaniers hebben wel andere zaken aan hun hoofd. Hiermee loopt de overheid door de accijnsverhogingen nu al zo`n slordige 1.4 miljard Euro mis en dat geldt alleen al voor tabaksproducten.

De forse accijnsverhogingen met 2 Euro per pakje per jaar tot 40 Euro in 2040 gaan de komende gewoon door. In Duitsland komt er jaarlijks telkens slechts 15 cent bij!  Dus aan dit legale smokkelen komt voorlopig geen eind en het wordt steeds lucratiever.

Onze eigen tabakshandelaren zijn de sigaar en kunnen hun hoofd nog net boven water houden als `gemakswinkel` met de verkoop van cadeaubonnen, tijdschriften, loten en als drop-off en pick-up point voor pakjes. Als ze niet mee willen doen aan deze branchevervaging kunnen ze de tent beter sluiten.
Misschien zit onze overheid daar stiekem wel op te wachten: `Gezond zult gij leven en wij bepalen wel hoe!` Nobel streven. Wie wil er nou niet gezond en fit heel erg oud worden? Maar de manier waarop dit bereikt moet worden is wel heel erg betuttelend.

Al sinds de oertijd grijpen mensen naar genotmiddelen die in meer of mindere mate ook bedwelmend zijn; omdat het lekker is, vanwege de gezelligheid, om de remmen los te gooien en de feestvreugde te vergroten, of juist om troost te bieden in uitzichtloze situaties.
Geen enkel bestuur heeft daar in al die eeuwen ooit een einde aan kunnen maken. Het is een illusie van onze regering om te denken dat zoiets via een Nationaal Preventieakkoord in 2040, dus in zestien jaar, door wetgeving bereikt kan worden. Nederland is geen eiland!

Nee, Carolus wordt niet gesponsord door de tabaksindustrie en ja, roken is slecht voor je gezondheid. Net zoals alcohol, vlees, snacks en drugs. De overheid heeft zeker een waarschuwende taak en moet overlast voorkomen en de jeugd beschermen. Maar ik vind dat pilsje, die bal gehakt en af toe een frikandel speciaal wel hartstikke lekker.
Ik vertik het om op een houtje te bijten en ben echt niet van plan om mijn pijp aan Maarten te geven ook al heet hij Van Ooijen en is hij onze staatssecretaris van volksgezondheid. Dus zoek ook ik de grens op. Als ik dan in Kranenburg sta te gniffelen schiet mij altijd een treffend  Duits gezegde te binnen dat ik hopelijk niet hoef te vertalen. U komt er immers vaak genoeg.

`Alkohol und Nikotin rafft die halbe Menschheit hin, doch nach gutem alten Brauch stirbt die andere Hälfte auch!`

Carolus

Meer lezen van Carolus? Lees hier zijn voorgaande column.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen