Nijmeegse LGBTQ+ jongerenorganisatie DITO 40 jaar

Van onze redactie
13 april 2024

Oudste regenboogjongerenorganisatie ter wereld

In 2024 bestaat de Nijmeegse LGBTQ+ jongerenorganisatie 40 jaar. Het is de oudst nog bestaande Regenboog-jongerenorganisatie ter wereld. Dat wordt gevierd met een expositie in de Bibliotheek. Op regenboogroutes.nl wordt de geschiedenis van de groep in negen interviews verteld.

De start: op een gegeven moment ben je uitgepraat
In 1984 wordt door Jan Heijmans homojongerengroep 'Pinkeltje' opgericht. “Praten, doen en beleven werd bijeengebracht. Want op een gegeven moment ben je wel uitgepraat. De deelnemers kozen de naam Pinkeltje. De enige naam waar de deelnemers van toen het over eens werden. De naam werd toen al oubollig gevonden.” aldus Jan Heijmans.

Dat werd later veranderd in DITO. De activiteiten zijn altijd heel breed geweest. Coming out-gespreksgroepen, thema-avonden zoals safeseks-voorlichtingen. DITO organiseert ook ontmoetingsactiviteiten, theater en kunst, uitstapjes naar andere steden, Europese meetings, spelletjes doen, bier drinken, actievoeren.

Anders zijn: dat valt niet op in een divers gezelschap
“Liefde, wrijvingen, vriendschappen en ook feesten en brak zijn. Net het gewone leven eigenlijk. Met dat verschil dat niemand anders was, want iedereen was anders. Dus vaak ging het niet over wat de buitenwereld het meest opvalt: de diversiteit is vanzelfsprekend en niet afwijkend.” 

De organisatie vernieuwt, kernwaarden blijven
“Dito kent vanaf de begintijd een aantal basiswaarden, die tot op de dag van vandaag onveranderd zijn gebleven. De organisatie wil een veilige plek voor jongeren bieden, om te praten en samen dingen te beleven. Dito is er voor àlle jongeren, studerend, werkend, ongeacht hun achtergrond. Het is een organisatie van en voor jongeren zelf. We hebben altijd veel aandacht gehad voor zichtbaarheid. Dit bleek de sleutel voor het succes van Dito”, aldus Jean-Pierre Welters, de huidige voorzitter. “De besturen van Dito zijn maar kort in functie. Dat zorgt voor vernieuwing. En alhoewel veel waarden niet expliciet als zodanig beschreven zijn, zijn ze altijd in woord en gedrag overgeleverd. Dat blijkt uit de interviews die met bestuursleden van de afgelopen decennia gehouden zijn.
Dito is voor vrijwel alle deelnemers belangrijk geweest. Er ontstaan vriendschappen voor het leven. Voor veel mensen weeft DITO een roze regenboogdraad door elkaars leven.”

Archief verdwenen in vochtige kelders, toch gereconstrueerd
Als je een hoop jonge mensen bij elkaar zet heb je veel energie, maar niet altijd de neiging om de administratie en geschiedschrijving op orde te houden. Het archief is in dozen in vochtige kelders en bergingen van studentenhuizen terecht gekomen, over vele adressen verspreid geraakt, soms meeverhuisd. En soms fantastisch geordend, overgedragen en een decennium later alsnog verdwenen. LANijmegen (Lesbisch Archief Nijmegen) / regenboogroutes.nl is daarom begonnen met interviews van bestuursleden om zo via persoonlijke verhalen de geschiedenis te beschrijven. Gaandeweg kwam er steeds meer terug: dia’s en foto’s, notulen, een doos met rariteiten en uniek beeldmateriaal uit een kelderbox met kapotte 24 volts bajonetverlichting”, zegt Ineke Duursema van LANijmegen.

DITO toekomst
“Dito organiseert veel activiteiten. De borrel op de 1e dinsdag van de maand, de lunches iedere 2e en 4e donderdag bij de Studentenkerk, de Spelletjesavond iedere 3e woensdag van de maandag.
Er zijn veel incidentele activiteiten, zoals suppen, poolen en we organiseren activiteiten samen met anderen, zoals met de Rollende Mina’s en laatst eten met de vegan Studentenvereniging, waarbij er wel enige overlap is, de queer vegans.
Maatschappelijk gezien participeren we in Coming Out Dag, Paarse Vrijdag op scholen en ook SchoolsOUT en de Regiegroep van de gemeente.
Driemaal per jaar organiseren we themabijeenkomsten, rond suïcidepreventie, seksuele vooorlichting, SOA, een thema-avond over toegankelijkheid en het toegankelijk maken van (queer) activiteiten en andere maatschappelijk relevante thema’s.”, zegt Jean-Pierre Welters.

========================================================================= Donderdag 2 mei 19.30u wordt in de Bibliotheek aan de Mariënberg de expo 40 jaar DITO geopend, in een programma met interviews door Quirijn Lokker, spoken word door jonge aanstormende dichters, historische beelden en muziek. Tevens is de lancering van het DITO-verhaal op regenboogroutes.nl


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen