Waaloevers weer plasticvrij na hoogwater

Van onze redactie
8 april 2024

Afgelopen weekend hebben vijftig vrijwilligers zich ingezet om zwerfafval op te ruimen langs de oevers van de Waal in Nijmegen. In totaal hebben zij veertig goed gevulde vuilniszakken verzameld, met voornamelijk kleine stukjes plastic, glas en opmerkelijk veel gedumpte huisraad, zoals kapotte fietsen, tenten en een bank.   

Hoogwatergrens onthult zwerfafvalprobleem 
De vele regenval van afgelopen herfst en winter, zorgde in heel Nederland voor hoge waterstanden. Als het water weer daalt, is er vaak een duidelijke hoogwatergrens vol zwerfafval op de oever te zien. Een vrijwilliger: “Als je die afvallijn omwoelt, kom je steeds meer stukjes plastic tegen. Je kunt er eindeloos blijven zoeken en opruimen." 

Verenigingen bundelen krachten 
De vijftig vrijwilligers zijn allen aangesloten bij een Nijmeegse sport- cultuur- of studentenvereniging. Van de gemeente Nijmegen krijgen verenigingen een bijdrage aan de clubkas als vergoeding voor de opruimactie. De vrijwilligers werden door de DAR voorzien van afvalknijpers, vuilniszakken en hesjes.  
Dankzij het stralende weer, zat de sfeer er goed in bij de vrijwilligers. Ze verzamelden zich zaterdagochtend bij Café de Zon op Veur-Lent. Onder het genot van koffie, thee en koeken werden de instructies gegeven door medewerkers van Schone Rivieren. Daarna trokken de groepen er enthousiast op uit.  

Vooral veel plastic 
Het grootste deel van het gevonden afval bestond uit plastic, een materiaal dat niet vanzelf vergaat en dus eeuwig in het water en de bodem blijft, tenzij het wordt opgeruimd. De vrijwilligers slaagden erin veel plastic op te ruimen, variërend van flesjes en snoepverpakkingen tot landbouwplastic en PVC-buizen. 

Schone Rivieren  
Het was alweer de zevende keer dat de opruimactie aan de Waal plaatsvond, georganiseerd door Schone Rivieren in opdracht de gemeente Nijmegen. Vele andere gemeenten in de provincie Gelderland organiseren ook twee keer per jaar een opruimactie. Schone Rivieren is een initiatief van IVN Natuureducatie en Stichting de Noordzee en heeft als doelstelling plasticvrije rivieren voor 2030. Om dat doel de bereiken wordt zwerfafval opgeruimd, wordt met burgerwetenschappers onderzoek gedaan en wordt samen met overheden en bedrijven gewerkt aan oplossingen. 
Meer weten? Kijk op www.schonerivieren.org 


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen