Plaquette onthuld over drie generaties Arens edelsmeden

Tekst en foto: Betsie Vermeulen
Van onze redactie
7 april 2024

Op zaterdagmiddag 6 april vond bij sfeervol vioolspel de feestelijke onthulling plaats van de plaquette ‘Op deze plek werkten drie generaties Arens edelsmeden’. Vooraf vertelden buren, oud-leerlingen, vakgenoten en familie ontroerende anekdotes over Rudie Arens jr., die zijn vak als edelsmid heeft uitgevoerd tot op 93-jarige leeftijd. Zijn zoon en kleindochter onthulden het gedenkbord.  

Rudie Arens jr. was ook juwelier. Wie herinnert zich niet zijn winkel met grote erker aan de Berg en Dalseweg? Verder was hij docent, stagebegeleider en schreef hij boeken over de edelsmeedkunst. In 2007 werd hij voor zijn grote verdiensten voor Nijmegen en zijn vakgebied benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau. 

Het bord is geschonken door Lindenberg Cultuurhuis in Nijmegen, waar Rudie Arens jr. en kleindochter Charlotte Rombouts Arens als docent edelsmeden werkten. Initiatiefnemer voor de plaquette is Wilma Coehoorn, momenteel nog steeds werkzaam als docent edelsmeden bij Lindenberg Cultuurhuis: "Op veel gebouwen of locaties in de stad vinden we tegenwoordig een bordje met historische informatie. In coronatijd wandelden we met collega’s regelmatig langs het voormalige atelier en vonden dat deze locatie ook een historisch bordje verdiende, omdat de gebroeders Arens en Rudi Arens jr., in de vorige eeuw zoveel ambachtelijk zilverwerk voor de stad Nijmegen, voor de Radboud Universiteit en voor talloze kerken in Nijmegen gesmeed hebben."

Het gedenkbord is te zien aan de muur van het voormalig atelier van familie Arens aan de Berg en Dalseweg 315 (opzij ervan aan de Ceriallisstraat).


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen