Indische Literaire Salon Nijmegen bij OBG op 28 april

Van onze redactie
5 april 2024

Datum: zondag 28 april.
Aanvang: 13:00 uur (einde 16:00 uur)
Entree: 10 euro, inclusief koffie en Indische lekkernij (graag contant)
Locatie: Oud Burgeren Gasthuis, Prof. Cornelissenstraat 2, Nijmegen
Presentie en interviews: Peter van Riel
Aanmelden: pvriel@ziggo.nl

Te gast is: Karel Davids, auteur van Een laat koloniaal experiment. Hollandia, Nieuw-Guinea 1944-1962

Karel Davids (1952) woonde op jonge leeftijd in Nederlands Nieuw-Guinea. De toenmalige hoofdstad Hollandia heet nu Jayapura, en Nieuw-Guinea werd Papua (en daarvoor lange tijd Irian Jaya, oftewel Javaans Irian). De naamswijzigingen zeggen alles over de geschiedenis van dit min of meer geteisterde, op een na grootste, eiland van de wereld. Karel Davids geeft met zijn boek een inkijk op microniveau van wat het laatste stukje tropisch Nederland had moeten worden: een volwaardige natie, onafhankelijk en los van Indonesië. De stad Hollandia was een soort blauwdruk van die nieuwe samenleving. Indische Nederlanders zouden er belangrijke posities krijgen, de inheemse bevolking tot ontwikkeling gebracht, om uiteindelijk te komen tot een modelkolonie die na vele jaren op eigen benen zou komen staan. Maar al vanaf eind jaren vijftig van de vorige eeuw groeide de dreiging en aan de ontwikkelingen kwamen voortijdig een einde met de overdracht van Nieuw-Guinea aan Indonesië. Spreker is emeritus hoogleraar Economische en Sociale Geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam. 

Voor de pauze: 

Tom van der Geugten, samensteller van De legende van de Vleermuisvechter. Dit stripboek is de Nederlandse vertaling van het Indonesische stripboek Legenda Sawung Kampret van de Indonesische stripmaker Dwi Koendoro (1941-2019). Het speelt zich af op Java aan het begin van de zeventiende eeuw.   

Dit is voorlopig de laatste salon. "Wij zijn in gesprek met het OBG over voortzetting na de zomer. Wij houden u op de hoogte."


Dit bericht delen:

Advertenties