Lekker naar buiten op je fiets, step of skeelers. Vergeet je helm niet!

Van onze redactie
3 april 2024

Op donderdag 4 april zal er namens het Amalia kinderziekenhuis, Stip kinderfietsen en Kinderdagverblijf Poespas een leuke activiteit georganiseerd worden voor de peuters van Nijmegen-Oost. Het bezoek is in het kader van de dag van de fietshelm, die dit jaar plaatsvindt op 10 april. Dit jaar is het motto van deze landelijke dag: ‘als je helm maar goed zit’. Locatie: kinderdagverblijf Poespas, Dommer van Poldersveldtweg 71-A. Fiets-event start omstreeks 10.45u.

Het is bekend dat jonge kinderen van nu minder (kwantitatief) en minder fraai (kwalitatief) bewegen dan vroeger. Iets wat kinderneuroloog Elisa Hamer en kinderfietsendeskundige Rene Nass in hun dagelijkse praktijk terugzien. Daarom organiseren zij samen met Poespas een leuke beweeg-activiteit waarbij kracht, balans, uithoudingsvermogen en cognitieve ontwikkeling allemaal samenkomen: in een fiets-parcous! Kinderen mogen loopfietsen, steps en fietsen zonder zijwieltjes uitproberen. Veilig Verkeer Nederland heeft materialen beschikbaar gesteld zoals stoplichten en verkeersborden. Natuurlijk krijgen de kinderen tijdens deze activiteit een mooie helm op. 

Volgens Kinderneuroloog Elisa Hamer van het Radboudumc expertisecentrum voor kindertrauma zorgt een helm ervoor dat de kans op ernstig (blijvend) hersenletsel bij een val met de fiets met 60% wordt verkleint (en de kans op dodelijk letsel gemiddeld 70%). Met het steeds drukker wordende verkeer en grote snelheidsverschillen op de fietspaden is het dragen van een fietshelm geen overbodige luxe. Onderzoek toont aan dat het grootste effect van fietshelm campagnes te bereiken is bij jonge kinderen. Daarbij zijn jonge kinderen vaak slachtoffer van een eenzijdig ongeval.

Volgens bedrijfsleider en kinderfietsendeskundige Rene Nass is het stimuleren van het dragen van een helm een goede zaak naast het zorgen voor een kinderfiets die in orde is. Vaak zie ik dat kinderen fietsen op een fiets die veel te zwaar is en waar de remmen en de verlichting niet van werken. Dit maakt het lastiger om op een veilige manier deel te nemen aan het verkeer in de stad.

Fietsen draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen, zorgt ervoor dat kinderen voldoende bewegen en op jonge leeftijd verkeersinzicht ontwikkelen. We hopen met deze actie dan ook kinderen (en hun ouders) te stimuleren en inspireren om lekker te gaan fietsen.


Dit bericht delen:

Advertenties