Activisten Extinction Rebellion voor de rechter

Van onze redactie
3 april 2024

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland vervolgt zeven activisten van Extinction Rebellion voor diverse strafbare feiten die zijn gepleegd tijdens klimaatacties in Nijmegen in 2022 en 2023. De zeven activisten moeten zich maandag 8 april verantwoorden voor de politierechter in Arnhem.

De zeven activisten waren allemaal betrokken bij een actie op 22 april bij de ING bank in Nijmegen, waarbij een gietvloer werd beschadigd. In wisselende samenstelling waren ze betrokken bij acties bij de ING bank in Nijmegen op 9 juli en 29 oktober 2022 en op 29 juli en 18 augustus 2023. Ook hierbij werd steeds schade toegebracht.

Bij de beslissing om zeven personen te dagvaarden, heeft het OM rekening gehouden met de landelijke uitgangspunten. Demonstreren is een grondrecht dat bescherming verdient. Het strafrecht wordt bij demonstraties ingezet ter beëindiging van strafbare feiten en beperkt zich tot de daarvoor noodzakelijke handelingen. Het uitgangspunt is dat geen strafvervolging wordt ingesteld voor één enkelvoudige overtreding van de Wet openbare manifestaties (Wom) die niet gepaard gaat met andere strafbare feiten. De zeven personen die nu worden gedagvaard waren meerdere keren aanwezig bij demonstraties waarbij schade werd veroorzaakt.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen