Expositie in het Huis: Jongeren in de Vuurlinie

Van onze redactie
2 april 2024

In het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is twee maanden lang de expositie ‘Jongeren in de Vuurlinie’ te zien. Deze expositie stond vorig jaar in de Stevenskerk en is gebaseerd op het onderzoek van historicus Joost Rosendaal. De expositie staat stil bij hoe de jongeren destijds de oorlog beleefden. Het resultaat is een indringend verhaal over frontstad Nijmegen. Te zien vanaf dinsdag 16 april tot en met 16 juni. De entree in de Mariënburgkapel aan de Mariënburg 26 is gratis en het Huis is rolstoelvriendelijk ingericht.

Dagboeken
Joost Rosendaal heeft zijn onderzoek voor deze expositie gebaseerd op bijna honderd dagboeken uit die tijd. Op deze manier vertellen persoonlijke verhalen hoe het was om te leven na de mislukte opmars van de geallieerden tijdens Operation Market Garden en Nijmegen daardoor in de frontlinie kwam te liggen. De Mariënburgkapel, waarin het Huis is gevestigd, bleef bijna miraculeus ongeschonden in de oorlog. Tijdens het bombardement van februari 1944 en tijdens de gevechten om de bevrijding van de stad, raakte de kapel niet beschadigd.

Scan de verhalen
Bij de balie van het Huis is een tablet te leen om met behulp augmented reality een object te kunnen scannen. De vertellingen van jongeren aan het eind van de Tweede Wereldoorlog in de stad worden daarmee bijna tastbaar. Zo is er het dagboek van Trees Schretlen, een zeventienjarige scholier die in haar schoolagenda schrijft wat zij iedere dag meemaakt. Zij plakt er een kauwgomverpakking naast, gekregen van een Amerikaanse soldaat.

Jong in de oorlog toen en nu
In de expositie is ook een fragment uit de podcast ‘Het Bombardement op Nijmegen’ te horen waarin ooggetuige Ria Roosendaal-Martens vertelt hoe zij op 22 februari 1944 de toren van de Stevenskerk zag vallen. Of het verhaal van het gezin Fine Oostendorp-Eppink dat in een kelder leeft en dagenlang geen daglicht ziet. De expositie schenkt ook aandacht aan de actualiteit: jongeren uit de Oekraïne delen eveneens hun oorlogservaringen.

Partners
‘Jongeren in de vuurlinie’ maakt deel uit van het Programma Vrijheid Regio Nijmegen dat als thema ‘Jong in oorlogstijd’ heeft. De expositie is mede mogelijk gemaakt door het Vrijheidsmuseum, Programma Vrijheid Regio Nijmegen, Faculteit der Letteren Radboud Universiteit, Radboud Institute for Culture & History, Stevenskerk, Regionaal Archief Nijmegen, Het Goed, Stichting Nijmegen Blijft in Beeld, Podcast ‘Het Bombardement op Nijmegen’, Khrystyna Khranovska, Port of Culture, Cine Chefs en Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024