Tentoonstelling over beeldhouwer Oscar Goedhart in Marishuis verlengd

Van onze redactie
26 maart 2024

Tentoonstelling in het Marishuis over de beeldhouwer Oscar Goedhart (1938-2021)

De tentoonstelling in het Marismuseum in Heumen over de beeldhouwer Oscar Goedhart is verlengd tot en met 21 april. Te zien zijn een fotoreportage over zijn academietijd en de grote bronzen werken uit de eerste helft van zijn carrière, een vijftigtal voorstudies, reliëfs en kleine bronzen werken uit de tweede helft van zijn leven en een serie natuurfoto's van zijn hand. Daarnaast is de vaste collectie van het Marishuis zichtbaar gebleven en zijn er een tiental werken van andere tijdgenoten van Oscar te zien.

Ateliermuseum Jac Maris, Looistraat 57, Heumen.
Openingstijden: zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

Oscar is geboren in Nederlands-Indië, als zoon van de KNIL-officier Willem Goedhart en Andrée Conen. Zijn voornaam dankt hij aan Oscar Leeuw, de Nijmeegse architect die de adoptiefvader was van zijn moeder.

De eerste periode van Oscars leven is veelbewogen. Tijdens de oorlog werd Oscars vader krijgsgevangen gemaakt en werd zijn moeder met haar drie kinderen opgesloten in een Jappenkamp op Java. Voor Oscar betekende dat een jeugd  zonder vader, leven met honger en malaria, zonder de veiligheid van een eigen huis. Hij was kind in een verwarrende wereld.

Vestigde zich in Nijmegen
In 1946 kwam de familie Goedhart terug naar Nederland. Oscar wilde kunstenaar worden, ging naar de kunstacademie van Arnhem en vestigde zich vervolgens in Nijmegen. Hij maakte indruk. Hij kreeg diverse opdrachten en in 1968 onderscheidde de jury van de Karel de Groteprijs van Nijmegen hem met een aanmoedigingsprijs voor de beeldhouwkunst omdat zij in hem “een waar en puur talent“ zag dat grote verwachtingen voor de toekomst wettigde.

Die verwachtingen maakt Oscar waar met grote bronzen werken voor de openbare ruimte in Nijmegen en de wijde omgeving. Op de tentoonstelling worden die werken met een fotoreportage in beeld gebracht. In het latere deel van zijn leven, toen zijn gezondheid hem parten begon te spelen, maakte Oscar vooral kleiner werk: reliëfs, penningen, grafiek, portretten en diverse objecten. Daar wordt een selectie van tentoongesteld. Tot slot zijn er ook enkele werken te zien van Oscar's kunstvrienden: Klaas Gubbels, Rob Terwindt, Ted Felen en Mark Brusse, allen behorende tot de eerste generatie kunstenaars die de moderne kunst naar het Rijk van Nijmegen hebben gebracht.

14 januari  t/m 17 maart 2024
Ateliermuseum Jac Maris, Looistraat 57, Heumen
Geopend zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.
Biografie à 25 euro


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen