Kunstproject Orientalis maakt kans op de Gelderse Roos Prijs 2024

Van onze redactie
23 maart 2024

Op 27 mei 2024 reikt Erfgoed Gelderland voor de derde keer de Gelderse Roos Prijs uit. De erfgoedprijs is een onderscheiding voor erfgoedprojecten of activiteiten met impact. Deze editie staat volledig in het teken van het betrekken van jongeren (13 t/m 30 jaar) bij Gelders erfgoed.

Hoe doe je dat op inspirerende, creatieve en/of duurzame wijze? De jury, die dit jaar volledig bestaat uit jongeren, koos uit tien inspirerende pitches drie projecten die kans maken om eind mei de prijs in ontvangst te nemen.

Erfgoed Gelderland zet met de Gelderse Roos Prijs projecten in de spotlight die voorbeeld stellend kunnen zijn voor andere erfgoedorganisaties, want van elkaars successen kun je leren. De drie door de jury genomineerde initiatieven zijn – in willekeurige volgorde! - het kunstproject ‘Reflection’ van Museumpark Orientalis, het oral history-project ‘Spraakmakend verleden’ van Regionaal Archief Rivierenland en de organisatie en het beleid van Museum Villa Mondriaan.

Museumpark Orientalis: Kunstwerk zorgt voor verbinding
Als een Perzisch tapijt dreef het kunstwerk ‘Reflection’ tijdens het jaarlijkse Feest van Licht op het water voor het Arabisch dorp in Museumpark Orientalis. Het kunstproject maakte indruk op de jury doordat het mensen van diverse achtergronden en maatschappelijke lagen samen wist te brengen. Onder begeleiding van Stichting ElanArt, die als missie heeft jonge vluchtelingen te inspireren, motiveren en activeren, werd het kunstwerk gemaakt. Jongeren van verschillende scholen, zoals de HAN en het ROC, evenals jongeren uit diverse AZC’s, gingen samen aan de slag met het beschilderen van gerecycled hout. Vanuit niets werd samen iets gecreëerd. De jury oordeelt: “Reflection is een krachtig visueel kunstwerk dat nieuwe bezoekers naar het museumpark trok en een breed publiek wist te raken”. De gekozen basisvorm, een Perzisch tapijt, sluit naadloos aan bij de gekozen plaats op het terrein van Museumpark Orientalis, en versterkt zo het Gelders erfgoed en het verhaal dat daar te beleven is.

De concurrenten voor Orientalis zijn Regionaal Archief Rivierenland en Museum Villa Mondriaan. Meer informatie: erfgoedgelderland.nl/gelderse-roos-prijs.

Foto: Reflection tijdens het Feest van Licht in Museumpark Orientalis (Foto: Museumpark Orientalis).


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024