Wie al wat ouder is, herinnert zich zeker de frustraties van vroeger als je wat wou binnenhalen op je mobiel toestel. Een foto downloaden duurde in de jaren 90 een eeuwigheid. Live streamen was al helemaal uitgesloten. Wanneer het over sport ging was de verbinding amper sterk genoeg om je de uitslagen van het afgelopen weekend te tonen. En dan nog moest je over het nodige geduld beschikken.
Dat is nu wel anders. Het netwerk 5G biedt ons een supersnelle internetverbinding. In veel gevallen te vergelijken met de vaste internetverbinding met de kabel thuis. De “G” in 5G staat voor generatie. 5G is dus de vijfde generatie van dataverbindingen. In deze blog maken we kennis met de voorlopers van het huidige netwerk en hun toenmalige mogelijkheden.
Datanetwerken door de jaren heen
Laten we samen kijken hoe het allemaal begon. De hele ontwikkeling die uiteindelijk heeft geleid tot de perfecte weergave van voetbal live kijken via je smartphone of tablet.
1G de eerste generatie
De introductie van 1G, de eerste generatie mobiele netwerken, begon in de vroege jaren 80. 1G was gebaseerd op analoge technologie. Het bood de mogelijkheid om spraak over te dragen via mobiele telefoons. Maar het had een erg beperkte capaciteit en dekking. Dat zorgde voor constante storingen en een slechte geluidskwaliteit.
2G de tweede generatie
In het begin van de jaren 90 begon men met het uitrollen van een nieuw netwerk, 2G. Dit was een grote stap voorwaarts. Spraak en data konden nu gedigitaliseerd worden. Dat zorgde voor een betere geluidskwaliteit en meer gebruiksmogelijkheden. Het internet stond nog in zijn kinderschoenen. Het zou nog eventjes duren voor het wijdverspreid zou zijn.
3G de derde generatie
De komst van 3G aan het begin van het millennium luidde een nieuw tijdperk in. Mobiel internetgebruik werd mogelijk. Het systeem was vooral geschikt om te e-mailen en te browsen. Ook eenvoudige applicaties konden via dit netwerk.
Eenvoudige spelletjes en downloadbare online casino’s hoorden tot de mogelijkheden. Maar het ging nog steeds erg traag. Videofilmpjes of live sport bekijken was er nog niet echt bij. Daarvoor was je nog afhankelijk van de vaste internetverbinding thuis.
4G de vierde generatie
Met de komst van 4G was het hek echt van de dam. De mogelijkheden werden plots zo uitgebreid dat de ontwikkeling van internetapps en mobiele toepassingen aan de lopende band werden uitgebracht. We schrijven 2010 en nu zijn YouTube filmpjes en zelfs live streaming mogelijk.
Bedrijven investeerden massaal in mogelijkheden om sportverslagen live en mobiel aan te bieden. Plots was het ook mogelijk om naar een voetbalwedstrijd of een Formule 1 race te kijken onderweg. Met het 4G-netwerk kon je altijd en overal bijblijven.
5G de vijfde generatie
Technologie is een wereld die in een constante beweging zit. Er wordt steeds naar anders en beter gezocht. Dat resulteerde in 2019 van een nog sneller en stabieler netwerk. 5G werd voorgesteld en bewees om nog 100 keer sneller te zijn dan het toch al comfortabele 4G-netwerk.
5G zal ook de deur openen naar massale IoT-toepassingen. Hierbij kunnen eindeloos veel apparaten gekoppeld worden. Ook VR en AR zijn mogelijkheden die probleemloos in een 5G-netwerk kunnen ingezet worden. Sportliefhebbers denken hier meteen aan de mogelijke virtuele aanwezigheid op evenementen.
De uitrol van dit ultrasnelle netwerk liep wat aarzelend. Allereerst was er de weer aanzienlijke financiële investering. Maar aan de andere kant waren er ook tegenstanders die schreeuwden dat het netwerk voor gezondheidsproblemen zou zorgen.
Gelukkig werden die beweringen ontkracht. In heel Nederland kun je nu sport live en in HD bekijken via het 5G-netwerk. Dat is trouwens ook zo in de grootste delen van Europa en de Verenigde Staten. Het zal niet erg lang meer duren voor 5G de mondiale norm zal zijn.