[Column] 'Meelkers Malingen': ''De Ballen Verstand"

Door: Frerik Meelker
20 maart 2024

2-wekelijkse column van Frerik Meelker: 'Meelkers Malingen'. 

Uw columnist heeft er de ballen verstand van. Van volksport nummer één, de belangrijkste bijzaak, het voetbal.

Voor een uitgebreide analyse over speltactieken, bedrijfsvoering of clubcultuur verwijs ik u naar de tafel van besnorde of bebrilde bijna-bondscoaches die steevast de kijkcijferlijsten domineren.

Zoals een goed landgenoot betaamt, hebben zij bijna overal verstand van en geven er hun ongezouten mening over. Van emancipatie weliswaar iets minder in deze tijd van mediagetrainde verlammende correctheid, of zo u wilt doorgeschoten ‘wokisme`.

De tirades van de aan de tafel van VI herinneren mij aan de door lastenverzwaring bijna uitgestorven bruine kroegen. Wij moeten toch wat overhouden om tegenaan te kunnen zeiken. Maar de digitale diarree is toch alles behalve vermakelijk en biedt geen vervanging voor kroeg-  en kantinegeouwehoer.

Ik kan mij voorstellen dat het massaal uitroepen van een bepaalde verwensing best kan opluchten. Maar dan wel in de nabije omgeving van gelijkgezinden zoals in een kroeg of voetbalstadion. Al is het maar om de sfeer erin te houden!

Je maakt deel uit van een groep en als de elf helden op het veld iets onwaarschijnlijks klaarspelen, ben je allemaal heel erg blij en krijg je een  goed gevoel. Dit is vooral het geval wanneer je met twee bijna even grote steden in dezelfde provincie zit. Zeker wanneer de club met het grotere stadion voor de zoveelste keer de begroting niet rond krijgt en in de eredivisie nog net niet helemaal onderaan hangt.

Dit weekend was Almere City bijna de spreekwoordelijke nagel aan de doodskist van dreigende degradatie.

Dan de vergelijking met de club met dat kleinere oudere station waarvan weleens een tribune inzakte en het dak niet dicht kan. Deze club heeft zich niet in de internationale uitverkoop gedaan.

Een suikeroom heeft iedereen weleens nodig, maar als die te ver van huis komt, kan het je zomaar je club kosten. Voor deze andere club uit Gelderland ist niet failliet gaan belangijker dan wel of niet degraderen.

Ontbreek het hierdoor aan vechtersmentaliteit?             
Bij N.E.C ontbreekt deze zeker niet. De tegenstelling met Vitesse is voor mij het toonbeeld van je niet groter voordoen dan je daadwerkelijk bent, hard werken en kansen pakken wanneer deze zich voor doen.

Ik kan mij heel goed voorstellen dat het voor de Nijmegenaren genieten gaat worden de aanstaande derby. Misschien wel dubbel genieten!

Ik hoop wel dat ik na deze column nog veilig over straat kan.

Lees hier de vorige column van Meelker.


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024