Duiken in Nederland is op veel plaatsen in ons land vaak prachtig. Zo ook bij Duikteam De Kaaiman (Nijmegen); zij hebben de luxe van een eigen (privé) duikbasis in een nabijgelegen recreatieplas (De Berendonck) met alles er op en eraan: omkleedgelegenheid, verwarming, toilet, douche en een keuken. Er is hier echter één groot probleem en dat is het gebrek aan helder water!
In de plas zijn diverse objecten verzonken zoals autowrakken, een duikersklok, er ligt een wrak van een jacht en op het diepste punt van de plas staat een uniek onderwaterhuis op de bodem. Een prachtige plek waar de leden erg trots op zijn en waar (gast)duikers uit het hele land graag kopje onder gaan.
Zoals gezegd is het (door)zicht onder water van deze duikstek ronduit slecht, maar dat is niet het enige probleem. Ook het onderwaterleven (planten en dieren) is ver beneden de maat in vergelijking met duikstekken in de directe omgeving, zo blijkt uit een eerste inventarisatie door de leden van het duikteam.
Volgens de onderzoekers van de WUR lijkt het ecosysteem in deze plas behoorlijk verstoord, zo bleek eerder ook al uit een onderzoek van de WUR uit 2004 naar het doorzicht in dezelfde plas.
Minder zicht betekent voor duikers dat de recreatieve waarde van de sport drastisch vermindert, maar belangrijker dan dat is nog dat minder zicht ook betekent dat de veiligheid in het geding komt tijdens een duik of tijdens het opleiden van nieuwe leden. Alle reden dus om hier iets aan te doen als club!
Duikteam De Kaaiman heeft daarom de hulp ingeroepen van de Wetenschapswinkel van Wageningen University & Research (WUR), (Dr. Ir. M. Lurling). Samen gaan de WUR en de leden van het duikteam op zoek naar oorzaken van het probleem en vervolgens ook naar praktische en duurzame oplossingen die het zicht, maar ook flora en fauna, verbeteren.
De duikers hopen dat de Berendonck over enkele jaren weer een plas is die niet alleen interessant en veilig is voor duikers, maar ook voor de vissers, recreanten, voor planten en dieren. Daarnaast is er een maatschappelijke wens naar meer onderzoek m.b.t. het verbeteren van dit soort ecosystemen, omdat deze plas met dit soort problematiek niet op zichzelf staat. Resultaten vanuit het onderzoek zullen nauwlettend worden gevolgd en ook worden uitgerold in andere wateren met vergelijkbare problemen.
Het project heeft de naam gekregen “Lake Berendonck clarified” en via de link zijn de ontwikkelingen te volgen.
Projectpartners die momenteel participeren in het project of onderdeel zijn van de begeleidingscommissie zijn:
Wageningen University
Duikteam De Kaaiman
Nederlandse Onderwatersport Bond
Leisurelands
Burggolf (Wijchen)
Hengelsport Federatie Midden Nederland
HSV De Sportvisser
Links:
Wetenschapswinkel
Dr. Ir. M. Lurling
Lake Berendonck clarified
Onderwaterhuis Aquavilla
Duikers in de mist 2004