Lezing over Vorstenhuis Hohenstaufen en de band met Nijmegen

Van onze redactie
12 maart 2024

Op woensdag 13 maart 2024 van 20.00 tot 21.30 uur is er een lezing door Huub Kurstjens over het vorstenhuis Hohenstaufen en de band met Nijmegen. Deze wordt gehouden bij het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. De lezing is voor Huisvrienden gratis bij te wonen, anderen betalen 5 euro per persoon. Aanmelden kan via: Lezing: De Hohenstaufen en Nijmegen - Huis van de Nijmeegse Geschiedenis De Mariënburgkapel aan de Mariënburg 26 in Nijmegen is rolstoelvriendelijk ingericht.

Vorstenhuis in Nijmegen
Onderbelicht in de geschiedschrijving van Nijmegen is de tijd dat de Hohenstaufenkeizers en -koningen er formeel de baas waren. Het huis Hohenstaufen was een vorstenhuis dat in de 12e en 13e eeuw verschillende Duitse koningen en keizers voortbracht. Verschillende Hohenstaufers hebben een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Nijmegen.

Valkhof
Huub Kurstjens, auteur van het boek ‘De Hohenstaufen en Nijmegen’ geeft hier een lezing over. Hij gaat in op de rol van het vorstenhuis in de geschiedenis van Nijmegen. De auteur vertelt over Frederik I (Barbarossa), zijn zoon Hendrik VI, diens zoon Frederik II en ten slotte diens zoon Hendrik (VII). Keizer Frederik I herbouwde de Nijmeegse burcht op het Valkhof. Tussen 1152 en 1155 liet Frederik I op de resten van een Romeins castellum en op de plek waar de palts van Karel de Grote stond een groot kasteel bouwen. Daarvan zijn nog een paar resten zichtbaar.


Dit bericht delen:

Advertenties