Verrassende statistieken over vermiste katten in Nijmegen

Tekst via Petradar
8 maart 2024

In een recente data-analyse onthult PetRadar, het Nederlandse platform voor vermiste huisdieren, opvallende statistieken over de 133 vermiste katten, gerapporteerd aan hen in Nijmegen, gedurende het jaar 2023.

Totaal aantal vermissingen
Uit de analyse blijkt dat Nijmegen met 133 vermiste katten op de tweede plaats staat qua aantal vermiste katten in de regio, alleen overtroffen door Arnhem waar er 192 zijn gemeld. Binnen Nijmegen zijn de meeste katten vermist geraakt in Nijmegen-Oost (30), beduidend meer dan in andere stadsdelen zoals Dukenburg (21) en Nijmegen-Zuid (19).

 
Terugvindpercentage
76% van de baasjes in Nijmegen vindt hun vermiste kat terug, ten opzichte van een Nederlands gemiddelde van 72%. De gemiddelde tijd voordat een vermiste kat thuis terugkeert in Nijmegen is 7 dagen en 11 uur.
 
Heet je kat Simba? Opletten geblazen
De dag waarop de meeste katten van huis vertrekken is dinsdag, met de maand juli als piekperiode (23 vermistmeldingen). David Olthaar, oprichter van PetRadar, verklaart dit fenomeen: “In de zomer zetten veel mensen hun ramen open, en gaan katten sneller op avontuur. Ook horen we vaak dat katten verdwijnen wanneer de baasjes op vakantie zijn en er een oppas is. Katten rennen sneller weg als hun thuisomgeving verandert.”
 
En als je kat Simba heet; in Nijmegen staat deze naam bovenaan de lijst van katten die het vaakst verdwijnen, met maar liefst 3 geregistreerde vermissingen.
 
Digitale advertenties
Via PetRadar is het ook mogelijk om via betaalde advertenties op Facebook en Instagram buurtgenoten te alarmeren over een vermist huisdier. In Nijmegen maakte 16% hiervan gebruik. Dit leidde tot een bereik van meer dan 6527 weergaven per vermist huisdier.
 
David Olthaar bevestigt dat het ophangen van posters nog steeds een effectieve methode is om je vermiste huisdier terug te vinden. “Als je meer wilt doen, en snel mensen wilt bereiken in jouw buurt, werken digitale advertenties ook ontzettend goed”. Zo heeft PetRadar al geholpen bij de thuiskomst van meer dan 10.000 vermiste huisdieren.

Langste zoekactie
Ten slotte een hartverwarmend feitje: de langste tijd dat een baasje zijn kat heeft moeten missen in Nijmegen, bedroeg meer dan 3 weken. “Zo zie je maar weer dat zelfs als alle hoop verloren lijkt, het nog steeds mogelijk is om je vermiste huisdier terug te vinden.”

Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen