Wandelen door opblaasbare darm in CWZ

Van onze redactie
7 maart 2024

Maart is traditiegetrouw de internationale darmkankermaand. Ter gelegenheid hiervan presenteert het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) van maandag 11 maart t/m donderdag 14 maart een indrukwekkende ‘opblaasbare darm’. Patiënten en bezoekers krijgen de unieke kans om zelf door deze levensechte darm te lopen. Zo kunnen ze met eigen ogen zien hoe darmpoliepen en andere darmafwijkingen eruitzien.

De opblaasbare darm staat in het restaurant van CWZ en is dagelijks te bezoeken. Op verschillende momenten deze week zijn gespecialiseerde medewerkers bij de opblaasbare darm aanwezig om vragen te beantwoorden. Bezoekers hoeven zich vooraf niet aan te melden. 

Darmkanker vroeg opsporen
Darmkanker is in Nederland de op één na meest voorkomende vorm van kanker. In Nederland worden elk jaar bijna 12 duizend mensen getroffen door darmkanker en overlijden er bijna viereneenhalfduizend patiënten aan de gevolgen ervan.  Linda Geurts- van de Moosdijk, verpleegkundig specialist: ‘Er komt veel op patiënten af als ze de diagnose darmkanker krijgen, in CWZ worden zij bijgestaan door een deskundig team, bij ons zijn ze in vertrouwde handen.’ Als darmkanker in een vroeg stadium wordt opgespoord, is de ziekte goed te behandelen en bestaat er een grote kans op genezing. Bas Polle, GE chirurg: ‘We hebben een hele korte doorlooptijd omdat we als ziekenhuis darmkanker als specialiteit hebben en daarmee zorgen we voor hele korte wachttijden.’

Hoe eerder, hoe beter
Darmkanker is ook één van de best behandelbare vormen van kanker, als de tumor tenminste op tijd ontdekt wordt. Hoe eerder de ziekte wordt vastgesteld, hoe groter de kans op volledige genezing. Gelukkig is darmkanker goed op tijd te ontdekken. Met een vroege diagnose van poliepen kunnen ellendige situaties worden voorkomen. Een poliep is een goedaardige uitstulping van het slijmvlies van de dikke darm. Sommige poliepen kunnen uitgroeien tot darmkanker. De meeste mensen met poliepen hebben echter geen idee van hun bestaan omdat ze meestal geen klachten geven.

De 7 signalen van darmkanker
Maar bij welke signalen gaan de alarmbellen rinkelen?

  1. Bloed of slijm bij ontlasting
  2. Blijvend veranderd ontlastingspatroon
  3. Verminderde eetlust
  4. Buikkramp of buikpijn
  5. Loze aandrang
  6. Onverklaarbaar gewichtsverlies
  7. Aanhoudende vermoeidheid door bloedarmoede

Of doe de test van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS).

CWZ Darmkankercentrum 
Het CWZ Darmkankercentrum behandelt zo’n 275 patiënten per jaar met darmkanker. De operaties worden uitgevoerd met de nieuwste technieken. Bijvoorbeeld met de Da Vinci robot. Bas Polle: ‘In CWZ voeren we de operatie uit met de operatierobot of met een gewone kijkoperatie, in beide gevallen hoeven we maar kleine sneetjes te maken wat het herstel bevordert.’ Mag de patiënt daarna weer naar huis? Dan kijken de specialisten graag nog even mee hoe het met de gezondheid gaat via de CWZ Thuis app.

Meer informatie over darmkanker
Meer weten over darmkanker in het algemeen? Kijk dan op de websites van CWZ Darmkankercentrum of de Maag Lever Darm Stichting

Foto via Servier NL


Dit bericht delen:

Advertenties