Isabelle Wenzel doorbreekt bij Expo Bart grenzen van fotografie tijdens ROOM OF POSSIBILITIES.

Van onze redactie
5 maart 2024

Vanaf 7 maart neemt performance kunstenaar Isabelle Wenzel de projectruimte van Expo Bart aan Waalplein 6 in Nijmegen over. In Isabelle’s ROOM OF POSSIBILITIES ontpopt Expo Bart zich tot speeltuin om vrij te experimenteren met beweging. De invulling van de ruimte is voortdurend in beweging. Als bezoeker word je verrast door kunstinstallaties, mode-objecten en allerlei live performances. 
 
Al sinds haar afstuderen aan de kunstacademie, zo’n 15 jaar geleden, is Isabelle Wenzel verbonden aan Expo Bart. Als performancekunstenaar en fotograaf speelt ze met thema’s zoals zien en gezien worden, nabijheid en afstand, improvisatie en controle. Op haar foto’s zie je lichamen balanceren in de meest onmogelijke houdingen, bevroren in de tijd. Dit roept vragen op over ons eigen lichaam: hoe bewaar je het evenwicht tussen wie je vanbinnen bent, en hoe je vanbuiten gezien wil worden? Wat wil je uitstralen? Hoe kleed je je? Hoe beweeg je je?
 
Maar beweging, dat is nou juist wat een foto niet vangt. Een stilstaand beeld geeft je als fotograaf controle over wat je wel of niet laat zien, maar daarmee gaat ook iets verloren. Isabelle: ‘Ik realiseerde me dat het moment van fotograferen vaak rijker en levendiger aanvoelt dan de foto zelf. Het samenzijn en samen iets ervaren, dat wordt niet vastgelegd op beeld.’ Daarom doorbreekt ze met ROOM OF POSSIBILITIES de grenzen van fotografie. Door spontaan en vanuit het onbekende iets nieuws te laten ontstaan, laat Isabelle zowel publiek als performer de levendigheid van het nu ervaren.
 
Expo Bart ontpopt zich tot speeltuin om vrij te experimenteren met beweging. Als bezoeker maak je kennis met het fotografische werk van Isabelle, word je verrast door kunstinstallaties of mode-objecten, of kun je je eigen lichaam ervaren, via geschreven instructies van de kunstenaar. Ook de invulling van de ruimte is voortdurend in beweging. Je gaat dus een ontmoeting aan met het onbekende, maar je kiest zelf óf en hoe ver je uit je comfortzone stapt. Isabelle is zelf vaak aanwezig en organiseert allerlei evenementen, zoals workshops, performances en open repetities. 
 
Zo is er op zaterdag 13 april een performance die de hele dag duurt. Zes dansers, een gitarist en een vocalist brengen samen het fotografische werk van Isabelle tot leven. Geen enkele beweging of geluid staat vast: alle performers handelen vrij en intuïtief, vanuit vertrouwen in zichzelf en in elkaar. Zo ontstaat een alsmaar bewegend en veranderend beeld; soms langzaam en meditatief, soms actief en speels. ‘Bij improvisatie moet je heel eerlijk blijven tegenover jezelf, en accepteren dat je soms fouten maakt of gek overkomt. Dat hoort bij het menszijn: we zijn niet perfect.’ 
 
Als bezoeker word je ondergedompeld in een ervaring waarin dans, geluid, video, mode en fotografie samenkomen. Je bent vrij om lang of kort te komen kijken, van dichtbij of veraf. ‘Hier sluit de performance aan op mijn fotografisch werk: het bevraagt hoe we naar elkaar kijken, welk beeld we elkaar geven en hoe we ons daarvan kunnen bevrijden. Of we ons spiegelbeeld even kunnen loslaten en gewoon accepteren: het is oké, ik ben wie ik ben.’
 
ROOM OF POSSIBILITIES schept een ruimte voor experimenteren en spelen, voor vallen en opstaan, waarbij de reis belangrijker is dan de uitkomst. 

Tijdens ROOM OF POSSIBILITIES worden er allerlei live events georganiseerd door Isabelle Wenzel. Kijk op www.expobart.nl voor meer info.

Over Expo Bart
Expo Bart aan Waalplein 6 in Nijmegen
 is een speelplaats voor multidisciplinaire kunstprojecten op het NYMA-terrein in Nijmegen. Een projectruimte waar uitdagende en onverwachte samenwerkingen ontstaan. Waar exposities, interactieve en theatrale installaties gebouwd worden en waar performances en live events te beleven zijn. Kunstenaars krijgen vrij spel voor onderzoek, experiment, presentatie, ontmoeting en interactie. Wij dagen ons publiek uit hun verbeeldingskracht te gebruiken en mee te dromen, doen, durven en ontdekken. Meer info op www.expobart.nl.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen