Expositie 'KIND VAN' over psychische en/of verslavingsproblemen op Plein 1944

Van onze redactie | Fotograaf: Sevilay Maria
5 maart 2024

Buitenexpositie KIND VAN geeft gezicht en stem aan kinderen van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen.

Van 11 tot 29 maart staat de buitenexpositie KIND VAN op Plein 1944 in Nijmegen. Een expositie van Stichting Open Mind met portretten en persoonlijke verhalen van negentien personen tussen de 20 en 80 jaar met ouders met psychische en/of verslavingsproblemen. Zij worden gezien en gehoord door uit de schaduw van de problemen van hun ouders te stappen en te vertellen wat zij in hun jeugd ervaarden, welke impact dat heeft en hoe zij daar nu mee omgaan.

1 op de 4 kinderen in Nederland groeit op met een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen. Een vaak onzichtbare groep kinderen en jongeren, die soms hun hele leven worstelen met de gevolgen hiervan. Gemeente Nijmegen, Pro Persona Connect en IrisZorg vinden het belangrijk aandacht te vragen voor deze kinderen en hen een stem te geven. Door de expositie KIND VAN, met portretten van fotograaf en kunstenaar Sevilay Maria, én met bijpassende activiteiten zoals de documentaire NIKKI die in LUX te zien is en een (panel)nagesprek hierover. De documentaire gaat over Nikki die opgroeit met afwezige ouders door verslavings- en psychische problemen en laat zien hoe belangrijk de directe omgeving is in het ondersteunen van kwetsbare gezinnen. Een omgeving met echte aandacht voor deze kinderen is cruciaal maar niet vanzelfsprekend. Het vraagt iets van hulpverleners, maar ook van bijvoorbeeld docenten en buren. De organisatoren hopen dat bezoekers van de expositie nadenken over wat zij kunnen betekenen voor een kind die opgroeit in een kwetsbare situatie.

Activiteiten
Tijdens de expositie is er in Nijmegen op verschillende plekken aandacht voor dit thema. Onder andere met een ontmoeting voor mantelzorgers, documentaire NIKKI, een thema-avond met de contactgroep en een ontmoeting voor jongvolwassenen met ouders met deze problematiek. Ook zijn er ontmoetingsmomenten met (ervarings)deskundigen.
Het hele programma vindt u in de bijlage en op https://linktr.ee/koppkov.nijmegen.
______________
Opening expositie
Op 11 maart 16.00 uur is de opening van de expositie.

Programma:
16:00 Muzikale inleiding
16:10 Gesprek met één van de geportretteerden
16:20 Officiële opening door wethouder Daemen van gemeente Nijmegen
16:30 Gezamenlijk bekijken tentoonstelling

Na de opening is er ruimte voor gesprek met (ervarings)deskundigen.


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024