Op dinsdag 12 maart geeft dr. Frans Nies een lezing over zijn promotieonderzoek aan Jheronimus Bosch (ca. 1450-1516). Bosch staat vooral bekend om zijn buitenissige figuren en wordt ook wel Duivelskunstenaar genoemd. Zijn schilderijen waren in zijn eigen tijd geliefd en gewild. Maar niet veel later werd het verdedigd tegen beschuldigingen van ketterij.
In deze lezing zal Frans Nies het werk van Bosch bespreken tegen het licht van de angst voor het einde der tijden. Zijn onderzoek heeft niet alleen aangetoond dat het oeuvre meer samenhang kent dan verondersteld, maar ook geleid tot een nieuwe interpretatie van twee van de beroemdste triptieken van de schilder.
Na een eerdere carrière als grafisch ontwerper en directeur van een ontwerpbureau begon Frans Nies (1956) in 2014 met de studie Kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit, waarbij hij zowel zijn bachelor- als masterdiploma cum laude behaalde. In april 2023 verdedigde hij met succes zijn proefschrift Het einde der tijden voor ogen: Het werk van Jheronimus Bosch bezien in het kader van de apocalyptische eschatologie en de hervormingsbewegingen, wederom aan de Radboud Universiteit. De dissertatie is gepubliceerd in de reeks Nijmeegse Kunsthistorische Studies (xxxi).
Praktische informatie:
Datum: dinsdag 12 maart 2024 19.00 – 19.30 Inloop
19.30 – 20:30 Lezing en vragen na afloop
Aanmelden: u kunt zich via www.ru.nl/kkn aanmelden voor het bijwonen van de lezing.
Locatie: Maria Montessori gebouw, lokaal 02.130, Thomas van Aquinostraat 4, 6525 GD Nijmegen.
Entree:
Normaal: 5 euro
Medewerkers Radboud Universiteit/Radboud UMC en Alumni Benefits Card-houders: 3 euro (op vertoon van medewerkerspas of Alumni Benefits Card)
Studenten en scholieren: gratis (op vertoon studenten- of scholierenkaart)
Strippenkaart: op vertoon van strippenkaart (meer informatie over de aanschaf van een strippenkaart vindt u op de website)
----------------------
De Kunsthistorische Kring Nijmegen organiseert lezingen waarin het kunstwetenschappelijk onderzoek aan de Radboud Universiteit, het kunsthistorisch en archeologisch erfgoed van de regio Nijmegen en nationaal actueel onderzoek centraal staan. Deze kring is een samenwerkingsverband tussen de opleiding Kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit, haar studievereniging OSK en het tijdschrift Desipientia.