Bellingcat-oprichter Eliot Higgins krijgt Vrede van Nijmegen Penning 2024

Van onze redactie
1 maart 2024

‘Burgerjournalistiek als vernieuwende bijdrage aan vrede en mensenrechten’

De Vrede van Nijmegen Penning 2024 wordt toegekend aan de Britse oprichter van het internationale onderzoeksjournalistiekcollectief Bellingcat, Eliot Higgins. Hij ontvangt de prijs voor zijn vernieuwende bijdrage aan vrede en mensenrechten. De penning wordt op 18 april 2024 uitgereikt in de Stevenskerk in Nijmegen, waarna Higgins de Vrede van Nijmegenlezing zal uitspreken.

Het internationale netwerk van (burger)journalisten Bellingcat maakt sinds 2014 op innovatieve wijze gebruik van openbare gegevens en beelden om de waarheid boven tafel te krijgen over misdaden, mensenrechtenschendingen en misstanden in conflicten en oorlogen. Oprichter en burgerjournalist Eliot Ward Higgins (1979) schreef als blogger en burger-onderzoeksjournalist eerder onder het pseudoniem Brown Moses. Hij gebruikt voor zijn onderzoeken naar misstanden vooral open data en social mediakanalen. In 2015 ontving hij de Hanns Joachim Friedrichs Award, een Duitse onderscheiding voor uitmuntendheid in de journalistiek.

Higgins en Bellingcat onderzochten bijvoorbeeld de oorlogen in Syrië en tussen Rusland en Oekraïne, het neerhalen van de Malaysia Airlines vlucht MH17 en de vergiftiging van Sergei en Yulia Skripal. Higgins kreeg zijn eerste brede media-aandacht met het identificeren van wapens in video’s van het Syrische conflict. Bellingcat werkte met Transparency International aan het blootleggen van misbruik van Scottish Limited Partnerships voor criminele witwasconstructies in het Verenigd Koninkrijk. Ook publiceerde Bellingcat met Forensic Architecture een spraakmakend onderzoek naar de moord op Óscar Pérez in Venezuela.

Bellingcat deelt deze methodiek met een nog altijd uitbreidend netwerk van burgerjournalisten. Ook grote instituten zoals het International Criminal Court en het International Independent and Impartial Mechanism on Syria van de VN hebben interesse getoond in het gebruik van open data voor bewijsvoering.

De innovatieve benadering van Bellingcat, met gebruik van openbaar beschikbare gegevens en analyses door burgerjournalisten, is bijzonder belangrijk voor het duiden van feiten en beelden tot bewijzen van misdaden, misstanden in conflicten en mensenrechtenschendingen. Met hun publicaties dragen zij op hedendaagse en innovatieve wijze bij aan internationale vrede en veiligheid.

Met deze prijs laten Radboud Universiteit, NXP en gemeente Nijmegen blijken dat zij, naast waardering voor mensen die aan vrede bijdragen vanuit het openbaar bestuur, de literatuur en de wetenschap, ook grote waarde hechten aan iconen van moedig en betrokken burgerschap.

Vrede van Nijmegen
Met de Vrede van Nijmegen kwam er in 1678 een tijdelijk einde aan de oorlogen die Europa teisteren. In de Waalstad sloten onder meer Spanje, Frankrijk, Zweden, de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en het Heilige Roomse Rijk vredesverdragen om verschillende oorlogen op het Europese continent te beëindigen. In veel Europese landen heeft de Vrede van Nijmegen een plaats gekregen in de geschiedenisboeken als een cruciaal moment in de Europese geschiedenis.

Vrede van Nijmegen Penning
De Vrede van Nijmegen Penning is een tweejaarlijkse onderscheiding die wordt uitgereikt aan een internationale hoofdrolspeler die zich ingezet heeft voor Europa. Het is de zevende keer dat de Vrede van Nijmegen Penning wordt uitgereikt. Eerdere laureaten zijn: Jacques Delors (2010), Umberto Eco (2012), Neelie Kroes (2014), het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (2016), Paul Polman (2018) en Frans Timmermans (2022). Vanwege de coronapandemie is de Penning in 2020 niet uitgereikt.

De Vrede van Nijmegen Penning is een initiatief van de gemeente Nijmegen, de Radboud Universiteit en NXP Semiconductors N.V. en wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Avondprogramma: De Toekomst van de Waarheid met Eliot Higgins
INNOVATE Meetup i.s.m. Radboud Reflects

Hoe onthul je de waarheid in een post-truth tijdperk? Hoe verandert journalistiek in tijden van sociale media en open source informatie? Hoe navigeren we door een landschap waarin informatie zowel vrij als onbeperkt aanwezig is?

Als onderdeel van het programma rond de Vrede van Nijmegen Penning 2024 organiseert Innovate samen met Radboud Reflects een Meetup over de evolutie van nieuws, de uitdagingen van desinformatie en onze gezamenlijke zoektocht naar waarheid in een tijd van digitale overvloed.

Meetup: 17 april 2024, 20.00 uur, St. Stevenskerk, met bijdragen van Eliot Higgins (Bellingcat), journalisten en wetenschappers. Programma en tickets: https://DeToekomstVanDeWaarheid.eventbrite.nl


Dit bericht delen:

Advertenties