Presentatie van Duitse roman door de vertaler, Frans Janssen

Van onze redactie
27 februari 2024

Nijmegenaar Frans Janssen werkte ruim twee jaar aan de vertaling van de roman Het eiland (Die Insel) van Matthias Wegehaupt. Zijn boek wordt donderdag 29 februari om 17.00 uur ten doop gehouden in boekhandel Roelants in de Marikenstraat in het centrum. Germaniste Yvonne Delhey van de Radboud Universiteit gaat met vertaler Frans Janssen in gesprek over de roman en de vertaling.

Op een fictief eiland in de Oostzee ontvouwen zich de levens en lotgevallen van een bonte verzameling personages die allemaal met dezelfde vraag worstelen: hoe kunnen we leven in de socialistische heilstaat van de DDR? Centraal staat de jonge schilder Unsmoler die zich op het eiland heeft teruggetrokken om – ver van het politieke geharrewar in Oost-Berlijn – zijn eigen beeldtaal te vinden. Maar ook op het eiland ontkomt hij niet aan de druk die de machthebbers hem stapje voor stapje opleggen. Vluchten of blijven, dat is uiteindelijk de kwestie.

Matthias Wegehaupt (1938, Berlijn) studeerde in Greifswald (DDR) en aan de academie voor beeldende kunst in Oost-Berlijn. In 1965 werd hij opgenomen in de kunstenaarsbond van de DDR. De ruim duizend pagina’s tellende roman Die Insel baseerde hij op dagboekaantekeningen die hij tussen de bouw van de Berlijnse Muur in 1961 en de val van de Muur in 1989 in het geheim bijhield.

Frans Janssen (1955) studeerde wiskunde in Nijmegen. Na zijn afstuderen werkte hij ruim dertig jaar als onderwijsadviseur bij de Radboud Universiteit en schreef hij columns voor de universiteitskrant Vox. De laatste twee jaar van zijn werkzame leven volgde hij de opleiding tot literair vertaler Duits-Nederlands aan de Vertalersvakschool in Amsterdam. Een Duitse moeder die aan het eind van de oorlog met zijn vader naar Nederland kwam, prikkelde zijn belangstelling voor de Duitse literatuur. Eerder vertaalde hij een verhaal van Thomas Mann: De Paljas (Der Bajazzo).

Presentatie donderdag 29 februari 17.00-19.00. Aanmelden in de boekhandel of via roelants@roelants.nl.


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024