Wat kun je alvast regelen voor je eigen overlijden?

Van onze redactie
27 februari 2024

Je overlijden is geen prettig onderwerp om over na te denken. Het is namelijk een verdrietig onderwerp en verdriet is geen emotie die we graag voelen. Toch kun je door hierover na te denken al wel veel zorgen wegnemen. Door alvast zaken te regelen voor wanneer je komt te overlijden, ontzorg je bovendien ook je nabestaanden. Maar waar moet je dan over nadenken en wat zul je allemaal moeten regelen? In deze blog geven we je handvatten om je op weg te helpen.

Financieel voorbereiden

Eigenlijk is het regelen van de financiële zaken rondom je overlijden het meest belangrijke wat je alvast kunt doen. Hiermee kun je namelijk al veel zorgen van je nabestaanden uit handen nemen. Vooral in tijden van rouw hebben nabestaanden niet veel mentale ruimte om zaken te regelen.

Heb je bijvoorbeeld al eens nagedacht over het verzekeren van je uitvaart? Als je dit nog niet hebt gedaan, is het wel goed om hierover na te gaan denken. Een uitvaartverzekering zorgt er namelijk voor dat jouw nabestaanden jouw uitvaart kunnen regelen, zonder dat ze zelf opgezadeld worden met de hoge kosten en in financiële problemen raken. Zo weet je zeker dat je nabestaanden een mooi afscheid voor je kunnen regelen, zonder dat ze hier zelf voor moeten betalen.

Nadenken over je afscheid

Als je nadenkt over je overlijden, denk je waarschijnlijk ook na over hoe je uitvaart er dan uit gaat zien. Maar hoe je uitvaart eruitziet, hoeft voor jou niet onbekend te zijn. Je kunt hier namelijk zelf ook al erg veel voor regelen. Waarschijnlijk heb je al wel een voorkeur voor een begrafenis of crematie. Als je hier al een keuze in hebt gemaakt, is het ook verstandig om dit financieel te regelen. Zo is het begrijpelijk als je liever begraven wilt worden, bij jouw overleden familieleden en geliefden. Om dit goed te kunnen regelen, kun je een begrafenispolis afsluiten. Zo weet je zeker dat jouw begrafenis goed geregeld wordt en je nabestaanden de mogelijkheid hebben om de begrafenis te regelen zoals jij en zij dat wensen.

Wensen vastleggen

Als je voorkeuren voor je uitvaart hebt die je erg belangrijk vindt, is het cruciaal om deze vast te leggen. Je kunt jouw wensen sowieso bespreken met jouw familieleden en mensen die dichtbij je staan, zodat ze er in ieder geval vanaf weten. Toch gebeurt het tijdens de periode van rouw al snel dat iemand vergeet wat jij nu precies had gezegd over en gewenst voor je uitvaart. Daarom is het belangrijk om je wensen ook op papier te zetten. Zo kunnen je nabestaanden er namelijk bij wanneer het van pas komt.


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024