Kapitaalinjectie voor natuurherstel in Gelderland

Van onze redactie
26 februari 2024

Het Cultuurfonds doneert 2 miljoen euro aan natuur in Nederland

De staat van de natuur holt hard achteruit; 2023 was het warmste én natste jaar ooit gemeten, met daarbij een droogterecord. Het realiseren van klimaatbestendige natuur is noodzakelijk en daarom investeert het Cultuurfonds dit jaar 2 miljoen extra via de provinciale Landschappen.
 
Dit bedrag komt bovenop de 1,5 miljoen euro waarmee het Cultuurfonds jaarlijks al bijna 300 natuurprojecten ondersteunt. "Natuur en cultureel erfgoed zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Klimaatverandering heeft een enorme impact op het Nederlandse landschap en daarom doneren we de extra 2 miljoen aan de provinciale Landschappen. Het creëren van klimaatbestendige natuur is een prioriteit," aldus Cathelijne Broers, directeur van het Cultuurfonds.
 
Elke euro die in Europa geïnvesteerd wordt in natuurherstel levert 8 tot 38 euro op, blijkt uit onderzoek van de Europese Commissie. De provinciale Landschappen versterken al tientallen jaren de natuur en beschermen het landschap en cultureel erfgoed in Nederland. 
 
"Voor ons is de geweldige bijdrage van het Cultuurfonds een enorme steun in de rug. Elke dag proberen we de Gelderse natuur nóg mooier en robuuster te maken. Dit soort bijdragen helpen ons en maken echt het verschil," aldus Michel van Maarseveen, directeur Geldersche Landschap en Kasteelen. 
 
In de provincie Gelderland ondersteunt het Cultuurfonds onder andere het Voedselbos in Elderveld en de Piet Oudolf Meebee Tuin. Bij beide projecten is de biodiversiteit een belangrijk aandachtspunt. Net zoals natuureducatie: In Nijmegen dacht jongeren na over hun plek op de wereld en in de natuur via het educatieproject Meer dan een mens. Met de extra donatie van het Cultuurfonds, kunnen er meer van dit soort projecten worden opgestart. Ook is het mogelijk om voor jouw natuurprojecten aan te vragen bij het Cultuurfonds.  
 
De provinciale Landschappen dragen met natuurbescherming en natuurontwikkeling bij aan het herstellen van de biodiversiteit. Zo zijn er bufferzones gerealiseerd voor wateropvang bij hevige buien en door aanplant van gevarieerd bos wordt CO2 opgenomen, wat goed is voor bodemherstel. Een gezonde bodem houdt meer water vast en draagt dus bij aan de natuurkwaliteit. 
 
Geef om natuur  
Dat het Cultuurfonds al zo’n 60 jaar bijdraagt aan het behoud en de versterking van de natuur in Nederland kan dankzij de genereuze steun van donateurs en schenkers. Broers: "We kunnen niet zonder de schenkingen van natuurliefhebbers, want de nood is hoog om te investeren in klimaatbestendige landschappen. Op die manier kunnen we bijdragen aan belangrijke natuurprojecten, educatie, biodiversiteit en behoud van landschappen. We roepen natuurorganisaties dan ook op om een aanvraag bij ons in te dienen.  
 
Het Cultuurfonds  
Het Cultuurfonds investeert jaarlijks meer dan 40 miljoen euro in de toekomst van cultuur en natuur, dankzij particuliere giften en nalatenschappen, samenwerking met partners en de afdracht van de VriendenLoterij en Nederlandse Loterij. Via het Cultuurfonds krijgen jaarlijks ruim 3.500 cultuur- en natuurprojecten door heel Nederland, in het Caribisch deel van het Koninkrijk en in Suriname een financiële bijdrage. Kijk voor meer info op cultuurfonds.nl/natuur
 
Fotograaf: Anne Claire de Breij
Voorstelling: Laagland. Het Nationale Theater 

Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024