Het Cultuurfonds Gelderland investeert € 100.000 in nieuwe makers

Van onze redactie
20 februari 2024
Mooi nieuws voor Nijmeegse makers die maximaal vijf jaar zijn afgestudeerd: de Nieuwe Makersregeling wordt per 1 april 2024 opnieuw opengesteld. Ook zijn er vier wildcards beschikbaar voor makers die al langer actief zijn. De Makersregeling heeft tot doel creatieve professionals ruimte, tijd en vertrouwen te bieden om een aaneengesloten periode volledig te kunnen focussen op een artistiek proces.
 
Makers uit alle kunstdisciplines kunnen een aanvraag doen voor het aangaan van een artistiek project, experiment en/of maakproces. Denk bijvoorbeeld aan tijd voor idee- of tekstontwikkeling, het maken van nieuw werk, maar ook aan een publiekspresentatie, uitwisseling of het aangaan van een samenwerkingstraject. In 2023 werd de Makersregeling gelanceerd. Het Cultuurfonds Gelderland investeerde in 28 projecten: van een community-art sculptuur door Freija Broeren tot de muziektheaterproductie ‘ROUWRAVE’ door Godelieve Meijers.
 
Criteria
Aanvragers wonen en werken in Gelderland, zijn maximaal vijf jaar geleden afgestudeerd aan een kunstopleiding (mbo/hbo) of zijn in het geval van autodidacten maximaal vijf jaar werkzaam als kunstprofessional.
 
Wildcards
Voor de openstelling in 2024 zijn vier wildcards beschikbaar voor uitzonderlijke makers uit Gelderland die al langer werkzaam zijn. Ga voor meer informatie over de criteria en procedure naar https://www.cultuurfonds.nl/provinciale-afdelingen/gelderland/makersregeling-cultuurfonds-gelderland.
 
Aanvragen
Makers kunnen hun idee (video)pitchen via het aanvraagportaal van het Cultuurfonds. Uit de inzendingen wordt een selectie gemaakt op basis van artistieke kwaliteit en de ontwikkelingsstap als maker. Per aanvraag wordt maximaal € 5.000 toegekend. Aanvragen kunnen van 1 april tot en met 15 mei 2024 worden ingediend.
 
Creatief onderzoek door Freija Broeren uit Nijmegen
Beeldend kunstenaar Freija Broeren werkt tijdens twee residenties in Nijmegen en Culemborg aan kunstwerken. De verbinding tussen de mens en de omgeving staat centraal. Zij doet onderzoek naar vormen en materialen en werkt dit uit tot sculpturen, waarbij zij bezoekers betrekt in het maakproces.
 
Foto's: kunstenares Freija Broeren, fotografie: Ward Borremans.

Dit bericht delen:

Advertenties