Lezing in wijkcentrum Hatert over het bombardement

Van onze redactie
16 februari 2024

Op vrijdag 1 maart van 14.00 - 16.00 uur is er een lezing in wijkcentrum Hatert, Couwenbergstraat 22 in Nijmegen over het bombardement van Nijmegen. Deze lezing komt tot stand in samenwerking met het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. De lezing is gratis, maar aanmelden vooraf is wel noodzaak. Dit kan via de website van het Huis: Lezing: Hatert en het Bombardement op Nijmegen in 1944 - Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Frontstad Nijmegen
Op 22 februari 2024 is het 80 jaar geleden, dat Nijmegen werd gebombardeerd. Bijna 800 burgers vonden de dood. Zeven maanden later, op 20 september 1944, werd Nijmegen door de geallieerden bevrijd, maar de doorstoot naar het noorden mislukte en Nijmegen werd frontstad. Maandenlang werd de stad bestookt met bommen en granaten en opnieuw verloren vele honderden burgers het leven.

Doos met documentatie
Bart Janssen (*01-02-1944) ontsnapte bij het bombardement op miraculeuze wijze aan de dood en in zijn jeugd hoorde hij van zijn ouders en grootouders hoeveel geluk hij op die 22e februari 1944 had gehad. In 1968 erfde hij van zijn oma een doos met bidprentjes, rouwkaarten, krantenknipsels en meer documentatie over de Nijmeegse oorlogsslachtoffers. De doos werd de opmaat naar twee boeken.  

Verhalen van slachtoffers
In 1994, na de 50-jarige herdenking van het bombardement, zocht hij contact met de honderden nabestaanden, vrienden, klasgenoten, buren en bekenden van de vele slachtoffers van de oorlog in Nijmegen en begon hun dramatische verhalen op papier te zetten. In 2005 verscheen “De pijn die blijft” met 700 pagina’s vol verdriet over het grote bombardement van 22-02-1944. Maar hij ging door en in 2019 publiceerde hij “Het verdriet van Nijmegen”, dat in 1400 pagina’s beschreef hoeveel leed Nijmegen gedurende de hele oorlog te verwerken kreeg. 

Langs de wijken
Het is nu 80 jaar geleden en de meeste geïnterviewde nabestaanden zijn overleden, maar de verhalen moeten verteld blijven. Voor Bart Janssen een reden om in dit herdenkingsjaar met een PowerPointpresentatie langs diverse locaties te gaan om overal te vertellen hoeveel verdriet en ellende WO-II teweeg heeft gebracht. In alle wijken van onze stad waren slachtoffers te betreuren. In elke presentatie probeert Janssen ook aan déze slachtoffers aandacht te besteden.

De slachtoffers uit Hatert waren: Wilhelmina van de Water-Beker en haar zoontje Willy (Maldenseweg 111, Malden), Reinier Theunissen en zijn dochtertje Annie (onderduikadres in Hatert onbekend) , Truus de Kleyn (Hatertseweg 562) en Riekie Degen (Hatertseweg 568).


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024