Opening expositie Kunst op de Kast - Sjoerd van Gend

Van onze redactie
18 februari 2024

Kunst op de Kast Expositie - Sjoerd van Gend - Layers
ZaadeL Makerij, Nijmegen – 23 februari t/m 10 april 2024
Opening & ZaadeL-borrel 23 februari 2024 17:00 – 19:00

Op vrijdag 23 februari 2024 opent de tentoonstelling Layers – mixed media door Sjoerd van Gend. Na de inloop met een welkomstdrankje is er om 17.30 uur een openingswoord door Sjoerd van Gend en Ingeborg Laninga. Daarna is de ruimte voor inspirerende ontmoetingen en overpeinzingen bij deze expo voor medemakers, kijkers en dromers (entree gratis).

Sjoerd van Gend (1982), Nijmegen
Expressief mixed media kunstenaar met een voorliefde voor lijn, Urban art, Post Modernisme en grafische vormgeving. Omschrijft zichzelf als: ‘een tekenaar die schildert’. Hoewel gespecialiseerd in acrylverf, wil van Gend zich hier niet in vastleggen. Hij werkt graag met verschillende technieken in één werk zoals inkt, spuitbus, verfstift, marker en acrylverf. De stijl van zijn werk is herkenbaar aan zwarte lijnen, stippen en gekleurde strepen die zijn uitdagende werk karakteriseren. 

Sjoerd van Gend is Opgeleid als Grafisch Vormgever (GLU Utrecht) en als Docent Beeldende Kunst en Vormgeving op ArteZ (Arnhem). 

Sjoerd geeft de lessen beeldend op het Karel de Grootte College in Nijmegen. Daarnaast geeft hij bij ZaadeL Makerij de wekelijkse cursus op woensdagochtend en woensdagmiddag en verzorgt hij de workshops druktechnieken. 

Layers (2019-2024)
Sjoerd van Gend laat zich in de serie ‘Layers’ inspireren door een heel alledaagse handeling: jezelf uitkleden. Het gevoel wat het oproept bij van Gend is meerledig: uitkleden is heel alledaags en gaat soms ook heel onhandig. Het is onmogelijk om gestroomlijnd meerdere lagen boven je hoofd uit te trekken, laat staan een spijkerbroek soepel uit te doen. Tegelijkertijd kan het uitkleden, ook heel sensueel zijn. “Niks is zo mooi als alledaagse handelingen. Wanneer je het beeld bevriest en vastlegt, ontstaan er de meest vreemde composities met een spannend lijnspel” aldus van Gend. 

‘Layers’ kan je zien als een samensmelting van de beeldtaal die ontstaat vanuit deze bevroren handelingen en van Gend zijn innerlijke binnenwereld. 

De lagen die uitgaan staan voor het afpellen van een uienschil, je ontdoen van een laag. Iets waar het leven volgens van Gend soms uit lijkt te bestaan. Hij vraagt zich af hoeveel lagen je moet ontdoen om bij de kern van jezelf te komen en te zijn waar je wilt zijn in het leven? Wanneer je één laag aanpakt, geeft dit ruimte aan de volgende laag te beginnen. Zo blijft er altijd iets om aan te werken. Maar waarom eigenlijk? 

Geeft het meer rust niet te blijven pellen en niet te zoeken naar de kern van je zijn? Is zoeken niet erg vermoeiend en zinloos als je niks kwijt bent? Raak je, terwijl je jezelf ontdoet van elke laag, misschien ook iets kwijt waardoor je meer verwijdert raakt van jezelf?  

Soms zijn er momenten dat je het leven lijkt te begrijpen, innerlijke rust hebt en alles gestroomlijnd verloopt. Het andere moment snap je helemaal niet wat de vorige keer zo logisch was. Van Gend gebruikt vaak de quote van Lucky Fonz III: ‘Het leven is zo lelijk, het leven is zo mooi, het leven is vooral een eindeloos geklooi!’  Kortom, een leven lang ‘work in progress’. Dus doe vandaag gerust een éxtra laag aan, het is goed zo.

In 2019 begon van Gend aan de serie Layers, wat uiteindelijk zijn grootste serie tot nu toe is. Dit was nooit het uitgangspunt, maar elk werk vroeg om een reactie met een nieuw werk. Elke sub-serie die hieruit is ontstaan heeft een andere focus. Bij de een ligt het accent op grafische aspecten, de ander op inkt of een expressief karakter. Overeenkomstig in zijn werk blijft zijn kenmerkende stijl van zwarte lijnen, stippen en gekleurde strepen. Een geselecteerd gedeelte van zijn serie Layers is vanaf 23 februari te zien bij Kunst op de Kast. 

Kunst op de Kast
Kunst verrast, kunst verbindt. Dat is het motto van de exposities bij ZaadeL Makerij, een creatieve broedplaats in het centrum van Nijmegen waar veel moois te maken en te zien is. Het tentoonstellingsproject Kunst op de Kast, geeft op een informele wijze ruimte aan de ontmoeting met kunst en kunstenaars. Om de twee maanden presenteert Kunst op de Kast een kunstenaar die opvalt door zijn of haar artistieke ideeën, inspirerende werk of bijzondere verhaal. Op een kast in het hart van ZaadeL Makerij, te midden van de bedrijvigheid van atelier, winkel, werkplaats, kapper en nailartstudio, maken bezoekers kennis met de kracht en het effect van uiteenlopende kunstuitingen. 

ZaadeL Makerij
ZaadeL Makerij is de creatieve broedplaats van Ingeborg Laninga en Joep Zaad, waar verschillende creatieve disciplines samenwerken in één groot atelier / metaalwerkplaats. 

Je kunt bij ons zowel een complete lascursus volgen als diverse schildercursussen of workshops. Deze worden in samenwerking met verschillende kunstdocenten gegeven in het atelier. Ingeborg is gespecialiseerd in portretschilderen en haar werkwijze kenmerkt zich door ambachtelijke en klassieke technieken te combineren met het experimentele. Verwondert raken, oplossingsgericht te werk gaan en een flinke dosis humor, zijn daarbij onmisbaar. Joep is docent metaalbewerking/lassen en leert je alles over zijn ambacht. In ons atelier werken we samen met andere creatieve makers, zoals Kapper Korte Mette en Manic Manicures.

Het atelier heeft een expo-winkel met producten van lokale makers én er is een vintage kledingwinkel. Om de twee maanden is er een nieuwe Kunst op de Kast expositie met werk van een lokale kunstenaar. Een unieke plek waar veel moois te maken, te zien en te ontdekken is. Loop gewoon zonder afspraak bij ons binnen en verwonder je!

www.zaadel.nl


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024