Fotowandeling ACN 'Ornamenten belicht'

Van onze redactie
16 februari 2024

ACN verkent | 25 februari 2024 | 11:00 - 12:30 uur

In 1908 rekende architect Adolf Loos met zijn essay Ornament and Crime genadeloos af met het ornament in de architectuur. Pas tegen het einde van de twintigste eeuw keerde het ornament voorzichtig terug binnen de Nederlandse architectuur. Hoe is het gebruik ervan door de eeuwen heen veranderd? En is er ruimte voor versiering en franje binnen de esthetiek van vandaag? Ga mee op gevelsafari met architectuurfotograaf Marco de Groot en architectuurhistoricus Michiel Kruidenier en leer meer over de essentie van het ornament.

Degene die het zonder ornamenten kan stellen, is superieur en getuigt van grote, geestelijke kracht, beweerde Adolf Loos. Hij zag de verlossing van ornamenten als iets religieus en passend bij het twintigste -eeuwse stadsleven. “Spoedig zullen de straten van de stad als witte muren glanzen! Zoals Zion, de heilige stad, de hoofdstad van de hemel.” Een vrij elitaire gedachtegang waar we ons anno nu maar moeilijk mee kunnen identificeren. Toch zorgde zijn essay er voor dat ornamenten bijna een eeuw lang verbannen bleven van gebouwen.

Hedendaagse ornamenten
Waar we bij ornamenten vaak denken aan gebeeldhouwde versieringen als kolommen, architraven, kroonlijsten of deuren, neemt het ornament in hedendaagse architectuur veel eerder de vorm aan van gekleurde gevels en opvallende metselverbanden. Zo liet architect Marlies Rohmer in een Moskeeverzamelgebouw in Amsterdam veelkleurige bakstenen op allerlei manieren metselen tot een indrukwekkend geheel. Ook moderne Nijmeegse architectuur kent verschillende toepassingen van ornamenten: denk bijvoorbeeld aan het SSHN-complex bovenop Doornroosje, de Marikenstraat of Hessenberg.

Tijdens de rondleiding zoomen we letterlijk en figuurlijk in op ornamenten uit verschillende tijdlagen, met Marco de Groot (Marcorama) en Michiel Kruidenier (De Onderste Steen). We nemen de kleinste details onder de loep en gaan op tijdreis door de Nijmeegse geschiedenis van het ornament. Onderweg bekijken we aandachtig de subtiele details en bespreken we wat we zien.

Over de rondleider
Architectuurfotograaf Marco de Groot deelt op Instagram, onder de naam @marcorama, zijn dagelijkse visie op de stad en de gebouwde ruimte. Waar veel mensen aan voorbijlopen, staat hij stil en wat hem opvalt plaats hij op een voetstuk in een kenmerkende stijl. Zijn passie voor architectuur en fotografie deelt hij graag en bracht hem op veel plekken in Europa.

Datum:     zondag 25 februari 2024
Tijd:        11.00 uur – 12.30 uur
Start:        Grote Markt, Nijmegen
Deelname:     € 7,50 | studenten €2,50


Dit bericht delen:

Advertenties