De Passies van Bach: muzikale lezingen in Bibliotheek Muntweg

Van onze redactie | Fotograaf: Marcel Krijgsman
15 februari 2024

Bibliotheek Muntweg
De Matthäus Passion en Johannes Passion van componist Johann-Sebastian Bach worden als één van de topstukken uit de klassieke muziek beschouwd. Dirigent en musicus Maarten-Jan Dongelmans vertelt tijdens twee muzikale lezingen op 5 en 26 maart in de Nijmeegse bibliotheek aan de Muntweg 207 over de passies van Bach.

Rond Pasen wordt in veel kerken en concertzalen de Matthäus Passion van Bach opgevoerd, zijn meest beroemde stuk. Het oudere broertje van de Matthäus, de Johannes Passion, is minder bekend. Beide muziekstukken gaan over de laatste dagen van Jezus. Hoe komt het dat de Matthäus Passion na de première in 1729 een eeuw lag te verstoffen? En waarom wordt de Johannes Passion steeds meer gewaardeerd? Dirigent en musicus Maarten-Jan Dongelmans gaat in zijn lezingen in op de verborgen symboliek van de Matthäus en laat enkele topuitvoeringen zien en horen. Ook maakt hij bezoekers aan de hand van muzikale voorbeelden deelgenoot van zijn passie voor de Johannes Passion.

Kaartverkoop
Op dinsdag 5 maart gaat Dongelmans in de bieb uitvoerig in op de Matthäus Passion, op dinsdag 26 maart is het de beurt aan de Johannes Passion. Beide lezingen duren van 10.30 tot 12.00 uur. Een kaartje kost € 6,- voor bibliotheekleden en € 7,- voor overige bezoekers. Tickets zijn te koop via www.obgz.nl/agenda. Hier zijn ook de thema’s van de volgende lezingen in Bibliotheek Muntweg te vinden, onder de noemer ‘Universiteit van Muntweg’. Regionale experts geven hier lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Op 7 mei spreekt auteur Bart Janssen over de oorlogsslachtoffers op de begraafplaats aan de Graafseweg.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen