Bombardement Nijmegen: Brandgrenswandeling en Lichtherinneringen

Van onze redactie
14 februari 2024

Dinsdag 22 februari 1944 werd Nijmegen getroffen door een Amerikaans bombardement. In twee minuten werd een deel van het stadshart weggevaagd. Er vielen bijna 800 doden, duizenden raakten gewond. 80 jaar later worden de slachtoffers herdacht met onder meer verhalen, muziek, zang en kaarsjes.

De ‘lichtherinneringen’ zijn woensdag 21 februari voor het eerst te zien. Ze worden tot en met zondag 25 februari herhaald, telkens tussen 19.30 tot 21.30 uur. De lichtprojectie op de Stevenskerk verbeeldt hoe deze door een bom wordt geraakt en instort. Op de zijgevel van de Hema worden foto’s en filmfragmenten getoond van de dagen rond het bombardement, de voorgevel van de Molenstraatkerk gaat schuil achter kaarsvlammen, in de Emaushof worden gezichten getoond en klinken stemmen.

Woensdagavond 21 februari wordt met de Brandgrenswandeling stilgestaan bij de slachtoffers van het bombardement en de dromen die ze koesterden voor het noodlot toesloeg. De tocht voert langs de brandgrens024, die het gebied aangeeft dat indertijd getroffen werd. Iedereen wordt van harte uitgenodigd mee te doen.

De brandgrens wordt die avond in het licht gezet. Langs de route zingen twintig koren liederen van hoop. Stadsgidsen van Gilde Nijmegen geven op diverse plekken uitleg over het bombardement. Atleten met fakkels zullen de route rennend afleggen.

Tussen 19.00 en 19.30 uur kan er een lichtje worden opgehaald bij de Molenstraatkerk. Het verzoek is om met dit lichtje langs de brandgrens te gaan staan, zodat we om 19.30 uur symbolisch de brandgrens, de slachtoffers, omarmen en in het licht zetten. De klokken van de Stevenskerk luiden dit moment in.

Impressie door Jaap van den Elzen en Jan Fabel.


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024