Lezing: 'Leonardo da Vinci als anatoom'

Van onze redactie
4 februari 2024

Op dinsdag 13 februari opent Leonardo da Vinci expert Prof. dr. Michael Kwakkelstein het voorjaarsseizoen van de KKN. Zijn lezing zal gaan over de ongebruikelijke relatie tussen woord en beeld in Leonardo’s anatomische studies. 

Leonardo da Vinci (1452-1519) wordt geroemd als veelzijdig Renaissance-kunstenaar. Hij staat bekend om zijn vele interesses, waaronder wetenschap en anatomie. In zijn notitieboeken zijn voorbeelden van tekeningen die gepaard gaan met tekst. Vaak beschrijven of verduidelijken de tekst niet wat er in een tekening wordt weergegeven. Dit lijkt te komen doordat Leonardo da Vinci zijn kennis eerst in tekeningen visualiseerde en dat beeld vervolgens als basis gebruikte voor een schijnbaar spontaan proces van theoretiseren. In deze lezing staat de werkwijze van Leonardo als anatoom centraal, waarbij ook aandacht wordt besteed aan de visuele technieken die hij heeft ontwikkeld om de menselijke anatomie zo volledig en begrijpelijk mogelijk over te brengen.

Michael W. Kwakkelstein is directeur van het Nederlands Interuniversitair Kunsthistorisch Instituut (NIKI) te Florence en als hoogleraar kunstgeschiedenis verbonden aan de Universiteit Utrecht. Naast talrijke aan Leonardo da Vinci gewijde publicaties, verscheen in 2022 van zijn hand een boek over de anatomische studies van Rubens. Thans werkt hij aan een studie over Michelangelo’s anatomische studies (publicatie: 2025).

Programma 13 februari
Maria Montessori gebouw, lokaal 02.130,
Thomas van Aquinostraat 4, 6525 GD Nijmegen

19.15 – 19.30 Inloop
19.30 – 20.30 Lezing en vragen
Schrijf je hier in.

Entree
Studenten en scholieren: gratis (op vertoon studenten- of scholierenkaart)
Medewerkers Radboud Universiteit en Alumni Benefits Card-houders: 3 euro (op vertoon van medewerkerspas of Alumni Benefits Card)
Normaal: 5 euro
Strippenkaart: op vertoon van strippenkaart (meer informatie over de aanschaf van een strippenkaart vindt u hier)

U kunt alleen contant betalen. 


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024