Kletskoppen Kindertaalfestival viert vijfde verjaardag in Bibliotheek Mariënburg

Van onze redactie
2 februari 2024

Op zondag 18 februari 2024 is het feest in Bibliotheek Mariënburg. Voor de vijfde keer vindt hier het Kletskoppen Kindertaalfestival plaats. Alle kinderen van 2 tot en met 12 jaar in Nijmegen en omgeving zijn uitgenodigd voor het verjaardagsfeest.

Tijdens Kletskoppen vieren onderzoekers van de Radboud Universiteit en het Max Planck Instituut taal en meertaligheid. Op het festival leren kinderen van 2 tot en met 12 jaar en hun (groot)ouders op een speelse manier hoe taal werkt. Naast allerlei taalspelletjes en -experimenten, zijn er verschillende voorstellingen en workshops over taal. Voor het eerst is er dit jaar ook een speciaal programma voor oudere kinderen, van 8 jaar en ouder. Het festival vindt plaats van 09.30 tot 16.30 uur en de toegang is gratis. 

Spelen met taal
Het centrale onderdeel van het festival is een markt waar kinderen taalspelletjes kunnen doen, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. ‘We willen laten zien hoe leuk, interessant en spannend taalwetenschap kan zijn,’ zegt taalonderzoeker Sharon Unsworth, initiatiefnemer en wetenschappelijk directeur van het festival. Voor oudere kinderen is er een kids only-escaperoom met taalpuzzels, gebaseerd op het boek Het ministerie van oplossingen van schrijfster Sanne Rooseboom. ‘Het festival trekt altijd veel jongere kinderen met hun ouders, maar we willen ook oudere kinderen kennis laten maken met taal en wetenschap. Daarom hebben we dit jaar een speciaal programma gemaakt voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Zij vinden het stoer om een keer iets te doen zonder hun ouders erbij,' aldus Unsworth. 

Letter Belangrijk Show, Talenrad van Fortuin en nog veel meer
Het festival wordt geopend met de voorstelling WALvis, een muzikale, interactieve voorstelling over de vriendschap tussen een walvis en een kind. Daarnaast zingt de Nijmeegse singer-songwriter Collin Hoeve, wereldrecordhouder liedjesschrijven en onder andere bekend van The Voice, liedjes in verschillende talen met de allerkleinsten. Verder kunnen kinderen draaien aan het Talenrad van Fortuin, leren schrijven als Rembrandt en een potje Ren je rot! spelen. Ook zijn er optredens van de kinderboekenschrijvers Mark Haayema en Sanne Rooseboom en gaan kinderen zelf aan de slag met theaterlezen, programmeren of het leren van Oekraïens of Koreaans. De middag wordt afgesloten met een voorstelling van de muzikale theatergroep Letter Belangrijk.

Diploma voor Taalhelden
Bij alle activiteiten tijdens het festival krijgen kinderen een sticker. Met een volle stickerkaart kunnen ze een diploma en een button ophalen; ze zijn dan gediplomeerd Taalheld. ‘Zo’n diploma is natuurlijk een leuke extra motivatie’, legt Unsworth uit, ‘maar het is ook een manier om aan kinderen te laten zien dat ze trots mogen zijn op hun talenkennis.’ De meeste taalspelletjes zijn ook toegankelijk voor anderstaligen. Naast alle spelletjes en optredens is er ruimte voor ouders om al hun vragen te stellen. Experts op het gebied van taalontwikkeling en meertaligheid zitten voor hen klaar.

Kletskoppen Kindertaalfestival vindt plaats op zondag 18 februari 2024, van 09.30 tot 16.30 uur in Bibliotheek Mariënburg in Nijmegen. De toegang is gratis. Kletskoppen is een samenwerking tussen de Radboud Universiteit, het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek en de Bibliotheek Gelderland Zuid. Kijk voor het volledige programma op kletskoppenfestival.nl.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen