Lezing De eigenwijze lijfarts van koning Willem I

Van onze redactie
1 februari 2024

Op donderdag 15 februari 2014 van 18.30 tot 21.00 uur is er een lezing in het Huis van de Nijmeegse geschiedenis over de lijfarts van koning Willen I. Franz Joseph Harbaur was een eigenwijze en onbesuisde man. Speciaal voor liefhebbers van spannende geschiedverhalen en het hofleven ten tijde van Napoleon en een Nijmeegse link. De lezing wordt georganiseerd door het medisch-historisch club Daniël de Moulin.

Aanmelden
Aanmelden kan via kleiohistoria@markbeumer.eu . De lezing wordt gegeven door medisch-historica Karin Bakker en bedraagt 5 euro, graag contant af te rekenen bij binnenkomst. Voor Huisvrienden is de toegang vrij. Het huis bevindt zich aan de Mariënburg 26 (Mariënburgkapel) en is rolstoeltoegankelijk.

Eigenwijs
In 1819 werd Franz, zoon van een eenvoudige dorpschirurgijn uit de Elzas, benoemd tot inspecteur-generaal van de geneeskundige dienst der Land- en Zeemacht in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Op zijn rondreis deed hij ook Nijmegen aan. In het leger heerste destijds een besmettelijke oogziekte waartegen hij zo zijn eigen middelen inzette, met succes. Echter, wel uit naam van de koning maar zich niets aantrekkend van de etiquette en de geldende gezagsverhoudingen in de krijgsmacht.

Prijs gewonnen
Karin Bakker studeerde geschiedenis in Amsterdam. En is vrijgevestigd historica op het gebied van medische geschiedenis. Haar debuut ‘De lijfarts van de koning. Het avontuurlijke leven van Franz Joseph Harbaur 1776-1824’ is onlangs bekroond met de prestigieuze G.A. Lindenboomprijs voor medische geschiedschrijving. Na de lezing is er gelegenheid tot kennismaken met de schrijfster. Haar boek is voor 35 euro te koop bij het Huis.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen