Basteicafé: Samen voor riviernatuur

Van onze redactie | Fotograaf: Twan Teunissen
27 januari 2024

Museum De Bastei organiseert donderdag 8 februari het Basteicafé 'Samen voor riviernatuur'. Duitse en Nederlandse natuurorganisaties werkten de afgelopen 30 jaar met succes samen aan de biodiversiteit in het rivierengebied van de Rijn en Waal. Welke initiatieven hebben daaraan bijgedragen en met welke hoopgevende resultaten?

Vanuit het internationale samenwerkingsproject project 'De Rijn Verbindt' krijgt de jarenlange samenwerking tussen Duitse en Nederlandse natuurorganisaties in deze regio een nieuwe boost. Wat dat betekent voor de ooibossen, uiterwaarden, trekvissen en otters, vertellen twee enthousiaste deelnemers van deze projecten: Ykelien Damstra (ARK) en Niels Brevé (Sportvisserij Nederland).

Met Ykelien Damstra kijken we terug op ruim 30 jaar natuurontwikkeling langs de rivieren, waarin ruimte voor natuur samenging met maatschappelijke meerwaarde: bescherming tegen overstroming én fantastische natuurbeleving. Het geweldige natuurherstel langs de grote rivieren volgt de terugkeer van natuurlijke processen als erosie, sedimentatie, natuurlijke begrazing en inundatie. Vervolgens neemt Niels Brevé ons mee in de wereld van trekvissen. Tegenwoordig is de Rijn namelijk een stuk schoner dankzij de grote opschoonacties van de Rijnlidstaten. En dat is te merken ook. Vissoorten als houting en elft keren dankzij diverse herintroductieprogramma’s weer terug. Zijn de Rijn en Waal ook klaar voor de terugkeer van de grootste trekvis, de steur?

In het EU-gesubsidieerde Interreg-project 'De Rijn Verbindt/Der Rhein Verbindet' werken tien Duitse en Nederlandse organisaties, waaronder ARK en Sportvisserij Nederland, samen aan een gezonde, groene en levende Rijn. Museum De Bastei organiseert in het kader van dit project twee tentoonstellingen, deze staan gepland in 2024 en 2025.

Tijd: 20.00 - 22.30 uur.
Kosten: € 7,50.
Aanmelden: Schrijf je van tevoren in via www.debastei.nl/basteicafe42. Let op: het aantal toegangsplaatsen is beperkt!  

Museum De Bastei is gevestigd aan de Waalkade 83 in Nijmegen, ingang via het entreegebouw aan de Lange Baan 4, telefoon 024 - 3297070. Voor meer informatie: www.debastei.nl.  


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen