JA/JA-sticker vanaf 1 februari 2024

Van onze redactie
27 januari 2024

In Nijmegen willen we afval verminderen en zuinig omgaan met grondstoffen. De gemeente voert daarom vanaf februari 2024 de JA/JA sticker in. Dit betekent dat inwoners van Nijmegen alleen nog ongeadresseerd reclamedrukwerk in de bus krijgen als zij dit met een JA/JA sticker op de brievenbus laten weten. Met deze nieuwe regels voorkomen we verspilling van papier, inkt en energie voor productie en transport van folders en verminderen we de hoeveelheid folderafval.

JA/JA-sticker hoeft niet voor huis-aan-huis bladen
Het nieuwe systeem geldt niet voor huis-aan-huisbladen, daaronder vallen de gemeentekrant en de wijkbladen. Die worden gewoon nog bezorgd tenzij inwoners een NEE/NEE sticker plakt. De NEE/NEE-sticker blijft bestaan voor mensen die geen folders en geen huis-aan-huisbladen willen. De NEE/JA-sticker mag nog gebruikt worden maar heeft dezelfde werking als géén sticker op de brievenbus.

Minder reclamefolders bij het oud papier
Het invoeren van de nieuwe sticker zorgt ervoor dat er minder ongewenste ongeadresseerde reclamefolders worden verspreid. Huishoudens zonder sticker krijgen nu volgens Stichting Milieu Centraal gemiddeld 20 folders per week en 26 kilo per jaar. Het reclamedrukwerk dat deze huishoudens ontvangen wordt lang niet altijd gelezen en belandt vaak ongebruikt bij het oud papier of restafval. Volgens landelijk onderzoek gaat maar ongeveer een derde deel van de Nederlanders die nu geen sticker hebben een JA/JA-sticker plakken. Als je hiervan uitgaat, belanden er in Nijmegen ruim 700 ton (= 700.000 kg) minder reclamefolders bij het oud papier.

JA/JA sticker krijgen
De JA/JA-sticker is gratis te verkrijgen op verschillende plaatsen in Nijmegen, zoals het stadhuis, de stadswinkel en diverse wijkcentra.
Kijk daarvoor op de website van de gemeente Nijmegen.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen