CWZ: "Is vapen zo onschuldig als het lijkt?"

Van onze redactie
24 januari 2024

Scholieren krijgen elke dag te maken met de verleiding van vapen (een elektronische sigaret waarmee een roker (nicotinehoudende) damp inhaleert). Het lijkt onschuldig, maar alles wijst erop dat vapen net zo schadelijk is als roken. Zelfs nóg verslavender.

Daarom is de campagne Vapen#jouwkeuze gestart, die docenten helpt bij voorlichting. Maar als een dokter vertelt over de gevaren, maakt dat natuurlijk nog meer indruk. Kinderlongarts Marianne Brouwer (foto) van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) is een van de artsen die via Vapen#jouwkeuze uitgenodigd kan worden om een gastles te geven. Zij vertelt scholieren op scholen over de risico’s van vapen.

Van één vape kun je al verslaafd raken
Marianne: ’Op 15 en 17 januari heb ik les gegeven aan de onderbouw van het vmbo van het Udens College. Juist deze jonge groep willen we bereiken om te voorkomen dat ze gaan vapen en verslaafd raken. Ik vertel ze over de effecten van vapen en nicotine en hoe de tabaksindustrie de vapes aantrekkelijk heeft gemaakt voor jongeren.  Dat je van het oproken van één vape al verslaafd kunt raken. En dan is vapen en roken geen keuze meer, maar kost het vooral heel veel geld en kunnen ze er ziek van worden. Uiteindelijk gaan 2 van de 3 jongeren door het vapen roken.’

Vertellen over de harde feiten
‘Het is voor jongeren heel moeilijk om nee te zeggen tegen vapen. Daarom is het belangrijk dat ze de harde feiten kennen. Dat ze snappen wat de rol van de tabaksindustrie is. En dat ze weten wat nicotineverslaving met je gezondheid doet’, aldus Marianne.

‘Hoe kan ik stoppen?’
‘De belangrijkste boodschap die de kinderen meenamen na de les is dat vapen slecht voor je is en dat je er niet aan moet beginnen. Verschillende kinderen waren er helaas al mee begonnen. Wat kan ik doen om te stoppen, vroegen ze me. Dat was heel knap van ze! Speciaal tijdens deze projectweken waren ook medewerkers van het jongerenwerk aanwezig bij de gastles. Deze jongerenwerkers gaan de kinderen begeleiden met het stoppen.’


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen