Boekpresentatie ‘Groesbeek Heights 2’ in het Vrijheidsmuseum

Van onze redactie
24 januari 2024

Met een inleidende bespiegeling door militair historicus Christ Klep zal op 8 februari a.s. vanaf 19.30 uur in het Vrijheidsmuseum het tweede deel van het befaamde ‘Groesbeek Heights’ worden gepresenteerd. Daarbij zullen ook de drie auteurs van het nieuwe boek in de schijnwerpers worden gezet middels een uitdagend interview over ‘the making of’: Leo ten Hag, Paul Klinkenberg en Willem Kuppens.

In 2018 verscheen het eerste deel van ‘Groesbeek Heights’, met een uitvoerige beschrijving van de Duivelsberg als decor van oorlogshandelingen in 1944 en 1945. Als vervolg op deze zeer succesvolle publicatie hebben de onderzoekers zich gericht op het heuvelachtige gebied ten zuiden van Groesbeek, de Jansberg en omgeving. De Jansberg stond vanouds bekend als aantrekkelijke woonlocatie. Reeds de Romeinen bouwden hier de grootste villa op Nederlands grondgebied. Het negentiende-eeuwse landgoed Sint-Jansberg zou je kunnen zien als een echo van deze villa, met allerlei mooie waterpartijen. Alles veranderde in september 1944, toen Amerikaanse parachutisten hier landden in het kader van Operatie Market Garden. De daaropvolgende maanden streden Geallieerden en de Duitse Wehrmacht om het bezit van deze omgeving. Vanwege de nietsontziende gevechten en verwoestingen kreeg het gebied de bittere bijnaam Vallei des doods. Net als op de Duivelsberg hebben de onderzoekers ook de Jansberg met archeologische precisie in kaart gebracht. Veel sporen van de oorlog, zoals loopgraven, schuttersputten en manschapsverblijven zijn nog altijd zichtbaar. In dit boek worden deze hedendaagse sporen gekoppeld aan een uitgebreide historische beschrijving, rijk geïllustreerd met foto’s en kaarten. Zo komt dit voormalige oorlogslandschap op een unieke manier weer tot leven.

Plasmolen luchtfoto 15 maart 1945. Foto collectie Henk Jaspers.

Boekinformatie
Groesbeek Heights 2: Sporen uit de Tweede Wereldoorlog op de Sint-Jansberg en omgeving
Uitgever AWN Afdeling 16 Nijmegen en omstreken
ISBN 9789080990265 / NUR 682

Datum: 8 februari 2024
Organisatie: AWN regio Nijmegen in samenwerking met het Vrijheidsmuseum
Locatie: Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek
Aanvang: 19.30 uur. Inloop: vanaf 19.00 uur. Einde: 21.45 met gelegenheid tot een drankje na afloop en mogelijkheid tot aanschaf ‘Groesbeek Heights 2’ en/of tot signeren door de auteurs.
Gratis toegang
Aanmelding noodzakelijk uiterlijk 5 februari 2024 via: welkom@vrijheidsmuseum.nl of 024-3974404
Informatie over de avond: 024-3974404 of per mail naar welkom@vrijheidsmuseum.nl

Website: www.vrijheidsmuseum.nl
Facebook: /vrijheidsmuseumNL
Instagram: /vrijheidsmuseum; LinkedIn: /company/vrijheidsmuseum


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen