Saskia de Coster spreekt 30e Frans Kellendonklezing uit

Van onze redactie
17 januari 2024

De 30e Kellendonklezing getiteld ‘Mijn jaar van het spook’ wordt op maandag 5 februari 2024 uitgesproken door schrijver en columnist Saskia de Coster.

Op 15 februari 1990 overleed Frans Kellendonk, gerenommeerd Nederlands auteur, bekend van onder meer Mystiek lichaam. De Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit, waar Kellendonk studeerde en promoveerde als anglist, herdenkt hem jaarlijks rond zijn sterfdag met de Frans Kellendonklezing. Vorige sprekers waren onder anderen Nina Polak (2023), Stephan Sanders (2022), Koen Peeters (2019) en Griet Op de Beeck (2018).

Saskia de Coster
Deze jubileumeditie is het woord aan Saskia de Coster, auteur van negen romans, waaronder Eeuwige roem (2006), de bestseller Wij en ik (2013) en het alom bejubelde Nachtouders (2019). Daarnaast laat De Coster zich opmerken als een eigenzinnig opiniemaker en verkent ze de grenzen van de literatuur. Haar meest recente titel is Net echt (2022).

Demonen en kwelgeesten
Saskia de Coster las Letter en Geest. Een spookroman van Frans Kellendonk in februari 2023, toen ze zich een maand lang had laten opsluiten in een glazen hok in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Kellendonk probeert, aldus De Coster, ‘via zijn verhalen zijn demonen en kwelgeesten ergens onder te brengen.’ De Coster grijpt haar lectuur van de roman aan om het tijdens de lezing niet alleen te hebben over de verscheurdheid van Kellendonk, maar ook over haar eigen spoken; beelden in een museum, verhuizen, Bigfoot, Repelsteeltje. Zo vertelt ze: ‘Verhuizen is een spook achterlaten. Je kan alle muren nog vaarwel kussen maar je bent al weg. In de holle ruimtes ben je niet meer, in de trappenhal zet je je voeten bijna verkeerd neer. Je lichaam heeft dit appartement al afgeleerd, het huis past je niet meer. Je laat vochtplekken op de parketvloer en een spook achter. Je staat naast jezelf.’

Aanmelden
De Frans Kellendonklezing vindt plaats op maandag 5 februari om 16.00 uur in de Aula van de Radboud Universiteit (Comeniuslaan 2, 6526 HP Nijmegen). Iedereen die geïnteresseerd is, wordt van harte uitgenodigd om zich aan te melden. De kosten voor het bijwonen van de Frans Kellendonklezing bedragen €17,50 inclusief een exemplaar van de gedrukte rede, een hapje en een drankje.

Aanmelden en betalen kan online, via www.ru.nl/kellendonk. Na afloop van de lezing is er een receptie en ontvangen deelnemers de tekst van de lezing in boekvorm, gedrukt door Uitgeverij Vantilt. 


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen