Oranjesingel afgesloten door verboden demonstratie

Van onze redactie
13 januari 2024

De Tweede Walstraat en Oranjesingel zijn afgesloten vanwege een verboden demonstratie. Leden van Extionction Rebellion blokkeren de weg.

Burgemeester Bruls: “De organisatoren van deze demonstratie hebben ondanks diverse verzoeken geweigerd om de route die men wil lopen met mij te delen. Demonstreren is een belangrijk recht, maar je kunt je mening ook prima verkondigen zonder hinder of gevaar voor anderen. De demonstratie mag daarom doorgaan, maar op een verantwoorde manier die de veiligheid voor iedereen in deze stad garandeert”. 

Bruls besloot beperkingen op te leggen: "de demonstratie mag alleen in het Kronenburgerpark plaats vinden. Een protestmars is niet toegestaan, blokkades uiteraard ook niet. Het is ook niet toegestaan om tenten mee te nemen en objecten te plaatsen."

Daar gingen de demonstranten niet in mee. Zo'n 50 personen gingen in de Tweede Walstraat op het wegdek zitten.  Zo'n 40 personen besloten gestalde fietsen op te tillen en deze op het wegdek van de Oranjesingel te zetten. Vervolgens gingen zij ernaast zitten en lijmden hun handen aan elkaar door metalen buizen.

Een speciaal team van de politie uit het westen van het land moest naar Nijmegen komen om de demonstranten los te slijpen. Ze zijn allen aangehouden en in een bus van Breng naar het arrestatntencomplex gebracht. De fietsen zijn langs de weg gezet. De politie heeft de organisatie laten weten de fietsen terug te moeten zetten, maar omdat ze allemaal bij elkaar staan en op slot staan, laat men ze liggen. Het verkeer in en om Nijmegen ondervond hevige hinder van de demonstratie. Rond 14.45 werden de wegen weer vrijgegeven.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen