Goud voor Nijmeegse studenten Skip en Teun bij NK Hovenier

Van onze redactie
12 januari 2024

Skip Willems en Teun Bevers (wonend in Venhorst), studenten van Yuverta mbo Nijmegen, zijn eerste geworden op het Nederlands Kampioenschap Skills Heroes Hoveniers. De wedstrijd werd georganiseerd door de Koninklijke VHG in samenwerking met WorldSkills Netherlands van 9 tot en met 11 januari tijdens De Groene Sector Vakbeurs 2024 in Hardenberg.

Skip en Teun zijn studenten uit het derde leerjaar van de opleiding Tuin- en landschapsinrichting. Na een succesvolle deelname aan een Yuverta mbo-brede voorronde en aan de landelijke kwalificatiewedstrijd Skills Heroes Hovenier in Schaarsbergen afgelopen herfst, mochten zij Yuverta vertegenwoordigen tijdens het NK Hovenier.

Finale
Tijdens De Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg gingen getalenteerde hoveniers de strijd met elkaar aan. De vier studententeams (afkomstig van Yuverta mbo Nijmegen, Aeres mbo Velp, Aeres mbo Nijkerk en Vonk opleidingen) transformeerden in 3 dagen tijd een lege ruimte om in een prachtige tuin. De studenten kregen in totaal 20 uur de tijd om een complete tuin van 25 vierkante meter te realiseren. De Hoveniersstudenten Skip en Teun deden mee onder begeleiding van docent Huub van Aar. Huub geeft aan: “de opdracht was het aanleggen van een showtuin met een hoge ‘natuurlijke uitstraling’, deze is gerealiseerd door veel rondingen in de tuin en een beplantingsplan dat de deelnemers zelf gemaakt hebben. De moeilijkheidsgraad zat in de vijver die met alle andere onderdelen in verbinding staat. De vijver loopt door een schanskorf en zit bevestigd aan een verhoogde ronde vlonder, dat is vaktechnisch ‘de’ uitdaging. Ik ben supertrots op de prestatie van Skip en Teun. De 4 teams waren aan elkaar gewaagd, maar ondanks alle stress hebben zij een uitstekende samenwerking laten zien en bleven ze erg rustig. Al zijn ze zelf best bescheiden, ze hebben nu wel de titel Nederlands kampioen.”

Skills the Finals
Tijdens Skills the Finals van WorldSkills Netherlands op 21 en 22 maart 2024 in de Brabanthallen in Den Bosch worden Skip en Teun officieel gehuldigd en mogen zij hun gouden medaille als Nederlands Kampioen Hovenier in ontvangst nemen. Skip en Teun mogen zich niet alleen een jaar lang de beste hoveniers van Nederland noemen, ook mogen zij Nederland gaan vertegenwoordigen tijdens de WorldSkills in Lyon van 10 tot 15 september 2024. Hiermee zetten zij het mooie hoveniersvak in de spotlights en laten zij aan jongeren zien hoe mooi en veelzijdig het vak van hovenier is!

Opleiding Tuin- en landschapsinrichting
Tijdens hun opleiding hebben Skip en Teun de benodigde ervaring en kennis opgedaan. De heren volgen de 3-jarige niveau 4-opleiding Tuin- en landschapsinrichting bij Yuverta mbo Nijmegen. Hier leren zij hoe je tuinen, parken en andere groene ruimtes ontwerpt, inricht, aanlegt en beheert. Hierbij is goede communicatie met alle betrokken partijen en kennis van innovaties bijvoorbeeld op het gebied van biodiversiteit en klimaatadaptie erg belangrijk. Skip en Teun hebben zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld op de opleiding; vorig jaar wisten zij al de bronzen medaille op het NK in de wacht te slepen.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen