Vondst van de maand uit het Archeologisch Depot

Van onze redactie | Foto via Facebook gemeente Nijmegen
11 januari 2024

In aanloop naar het nieuwe Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderlandaan de Nieuwe Dukenburgseweg (op de illustratie een impressie van het toekomstige gebouw) licht de gemeente op haar Facebookpagina regelmatig een vondst van het depot uit.

Tess is registrator bij Archeologisch Depot Gelderland en laat een van haar favoriete vondsten zien. “Als topvondst uit het depot zou ik uit een willekeurige doos een willekeurig zakje kunnen pakken, want elke vondst die hier ligt, heeft zijn eigen verhaal en mag daarom gezien worden. Voor deze serie heb ik gekozen voor ‘liefde op het eerste gezicht’. Ik wist niet dat ik verliefd kon worden op een luns!
Een luns (of aspin) steekt door het as-einde van een kar of wagen; zo loopt het wiel tijdens het rijden niet van de as. De luns die ik hier in mijn handen houd is ruim 2500 jaar oud en gevonden in de gemeente Heumen uit circa 500 v. Chr. Hij hoort bij de resten van een tweewielig voertuig die in het crematiegraf van iemand uit de Vroege La Tènetijd gevonden zijn. De luns is van ijzer en heeft een prachtige kop die aan de bovenkant versierd is met een bronzen draad. De meeste lunsen waren waarschijnlijk van hout of hoorn en zijn verloren gegaan. Des te bijzonderder is het, dat deze luns wel behouden is!”

Foto via Facebook gemeente Nijmegen


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen