LangeHezel46 vertoont expo 'Gevleugelde lijnen'

Van onze redactie
8 januari 2024

Gevleugelde lijnen - Jan Hein van Rooy en Mike Megens
LangeHezel46

13 januari t/m 4 februari 2024
Iedere zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur, op afspraak of als de deur toevallig open is. 

Mike Megens: Wat maakt een tekening tot tekening?
Jan Hein van Rooy: Sculpturen uit ‘houtjes van niks’

Jan Hein heeft gewerkt met technieken zoals ets, droge naald, steendruk, aquarel en collage. Diverse onderwerpen zijn aan bod gekomen: boerenerven, steenfabrieken, de Borinage met zijn industrieel erfgoed, maar landschap was en blijft het hoofd-thema. Steeds meer wordt er geschilderd met de aarde en worden de werken gemaakt van materiaal dat voor het oprapen ligt. Zo ontstaan er sculpturen uit ‘houtjes van niks’.
Van Rooy verzamelt hout dat het rivierwater hem vanuit de ooibossen brengt. "Als laborant in mijn eigen laboratorium construeer ik met zaag- boor- plak- en kleurwerk een complete vogel zoals ik die aan de Waalkant of in het achterland heb waargenomen.” Jan Hein toont deze gevleugelde sculpturen in LangeHezel46, samen met caseïne schilderijen en collages van de Waalkant. 

Megens herziet het concept van de schets door het tekenen op een speelse wijze te onderzoeken.
"Tekenen heeft een sterke relatie met contemplatie, notatie, observatie en reflectie. Het kan dienen als ruimte om losse fragmenten van het leven samen te brengen binnen een kader. Een speelveld in beweging."
Tekenen betekent echter ook grenzen verkennen. Moeten deze grenzen worden benadrukt of juist worden omzeild? Wat maakt een tekening tot tekening? Kan een tekening vandaag de dag nog simpelweg een tekening zijn? Of moet zij voortdurend nieuwe vormen aannemen om relevant te blijven? Mike laat in deze expositie zien hoe hij zijn eigen vragen probeert te beantwoorden. 


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen