Vredesconcert 'A Ukrainian Prayer' door koor Soto Voce

Van onze redactie
6 januari 2024

"Hoe kun je als componist reageren op een wereldwijde tragedie? Mij lijkt… door muziek te componeren..."

Dit is een uitspraak van de Britse componist John Rutter. De oorlog in Oekraïne hield hem zo bezig, dat hij in één dag A Ukrainian Prayer schreef. Rutter zegt over het stuk: "Ik hoop dat de betekenis van de tekst zal resoneren in de harten van de mensen, ... in woorden die hopelijk een steun zijn voor Oekraïners in hun nood: Goede God, bescherm Oekraïne. Geef haar kracht, moed, geloof, hoop. Amen”.

Een vergelijkbaar sentiment bracht het Nijmeegs kamerkoor Sotto Voce ertoe een vredesconcert te organiseren. Op verschillende plekken in Nijmegen en omgeving worden Oekraïense vluchtelingen opgevangen; op Pontem College 2, een ISK voor Oekraïense jongeren uit het Rijk van Nijmegen, wordt dagelijks met veel toewijding geprobeerd om jonge Oekraïense vluchtelingen een zinvolle dagbesteding te geven en hen aan het leren te houden….

Al snel werd het idee geboren om Oekraïners actief te betrekken bij dit concert. De afbeelding op de flyer is gemaakt door een van de leerlingen van Pontem College 2. Sotto Voce: "We worden onder ander begeleid door een strijkersensemble van professionele Oekraïense musici, die momenteel verblijven in het Irishuis in Deventer. Dit is een opvanglocatie voor vluchtelingen met een professie in de culturele sector. Een aantal vluchtelingen dat in Nijmegen verblijft wordt uitgenodigd voor het concert. Bovendien gaat een deel van de opbrengsten van het concert naar de WHOE, de Werkgroep Hulptransporten Oost-Europa in Apeldoorn, een groep vrijwilligers die zich al jaren met hart en ziel inzet om de leefomstandigheden van met name kinderen en ouderen in Oost-Europa te verbeteren."

Het programma is samengesteld rond het thema vrede. Muziek uit verschillende periodes en met verschillende tempi zijn gecombineerd om een afwisselend concert te krijgen. Er worden vier a-capellastukken ten gehore gebracht: twee Oekraïense liederen en werk van Poulenc en Pärt. De overige werken zijn voor koor, strijkersensemble en koor. Drie bekende componisten uit de Barok hebben een plaats gekregen in dit concert, namelijk Vivaldi, Händel en Purcell, maar ook de moderne Letse componist Pēteris Vasks. Bijzonder is de uitvoering van het relatief onbekend dubbelkorig werk Da pacem domine van Gumpelzhaimer.

De artistieke leiding is in handen van Kirstin Gramlich. Zij studeerde Kirchenmusik aan de Hochschule für Musik in Keulen. In 2001 kwam zij naar Nederland en studeerde orgelimprovisatie en koordirectie aan respectievelijk de conservatoria van Den Haag en Amsterdam. Sinds 2013 is Kirstin cantor-organist van de Lebuinuskerk te Deventer.

Als locatie voor dit unieke concert is gekozen voor de Titus Brandsma Gedachteniskerk die een permanente vredesvlam op het kerkplein heeft. "Kom luisteren naar en genieten van dit concert en draag tegelijkertijd bij aan hulp voor Oekraïne!"

Zaterdag 3 februari om 20:00 uur, Titus Brandsma Gedachteniskerk
www.ticketkantoor.nl/shop/Vredesconcert


Dit bericht delen:

Advertenties