Hulpdiensten blikken terug op Nieuwjaarsnacht

Van onze redactie
1 januari 2024

Tijdens de jaarwisseling zijn er 145 brandweerinzetten geweest. Deze inzetten vonden plaats door de hele regio, waarbij  de grootste gemeenten Nijmegen, Tiel en West Betuwe er bovenuit staken met respectievelijk 44, 21 en 18 inzetten.

In vergelijking met het afgelopen jaar is het aantal brandweerinzetten lager (2022-2023: 175) en vergelijkbaar met het jaar ervoor: 139 in 2021-2022. Deze inzetten vonden voornamelijk plaats rondom de jaarwisseling, tussen 22u en 2u ’s nachts. De brandweer werd vooral gealarmeerd voor het blussen van kleine branden, zoals containers, heggen, rommel op straat of autobanden, maar ook zijn er een aantal auto’s in brand geraakt. In de Pastoor Zegersstraat brandde een auto uit en in de Jachthoornstraat een bestelbus.

Politie beschermt brandweer

De politie had dit jaar in meerdere voertuigen jerrycans met water mee, zodat het kleine brandjes kon blussen terwijl de brandweer druk was. De politie reed bij elke brandweermelding mee, om de veiligheid van brandweerlieden ter kunnen garanderen. Helaas ging dit niet altijd goed. In de Meijhorst werden hulpverleners bekogeld met zwaar vuurwerk. Om de situatie onder controle te krijgen zodat de brandweer een brand kon blussen, werden zelfs agenten uit Enschede ingezet. Nadat een jongere aangehouden werd, keerde de rust terug en kon de brandweer haar werk doen. In het centrum werden agenten ingezet om een ruzie te stoppen. Hierbij werd een agent mishandeld. Hij liep een gebroken kaak en een hersenschudding op.

Peije de Meij, landelijk coördinator jaarwisseling bij de politie: ‘Op verschillende plaatsen werden mensen die feest wilden vieren bekogeld met vuurwerk. Ook woningen en auto’s zijn doelgericht geraakt. Bij ingrijpen kregen veel politiemensen en andere hulpverleners te maken met agressie en geweld. Zij zijn belaagd terwijl ze juist aan het werk waren om anderen te beschermen.'

‘We zijn diep teleurgesteld over de vele meldingen van agressie en geweld tegen omstanders, de politie en andere hulpverleners. Ons doel is om deze nacht voor iedereen zo veilig mogelijk te laten verlopen', aldus de Meij. Ook korpschef Henk van Essen heeft veel respect voor alle hulpverleners die vannacht aan het werk waren. ‘De jaarwisseling is voor de politie de drukste dienst van het jaar. Daarvoor was helaas weer een extreme politie-inzet nodig. Ik zag de tomeloze inzet van alle collega’s die moesten werken in deze omstandigheden. Laat ons ongestoord werken en respecteer onze taak om de veiligheid te bewaren. Daar hoort geen agressie en geweld bij.’

Ook de ambulance werd gedurende nacht geregeld ingezet, maar zonder opvallende incidenten. In totaal zijn er 19 mensen bij de spoedeisende hulp binnengekomen met vuurwerkgerelateerde klachten. Dar reed de gehele avond en nacht met 3 vuilniswagens door Nijmegen, om eventueel brandgevaarlijke voorwerpen, zoals stapels afval en hout, weg te halen. Waar nodig hielpen zij de hulpdiensten bij kleine brandjes.

 


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen