Stappenplan voor een soepele bedrijfsovername

Van onze redactie
28 december 2023

Wil jij je bedrijf in Nijmegen laten groeien? Dan denk je misschien dat je dit alleen bereikt door te investeren in een nieuwe machine of in uitbreiding van je bedrijfspand. Toch is er nog een andere manier, want je kunt ook een bedrijf overnemen. Als je dit nog niet eerder gedaan hebt, weet je waarschijnlijk niet hoe je dit aanpakt. Om jou een handje te helpen, hebben we een stappenplan voor een soepele bedrijfsovername opgesteld.

Stap 1: stel een koopprofiel op
Voordat je aan een bedrijfsovername denkt, moet je eerst een geschikt bedrijf vinden. Als je er nog geen eentje op het oog hebt, stel je allereerst een koopprofiel op. Hierin vermeld je wat je wensen zijn met betrekking tot het over te nemen bedrijf. Daarnaast stel je met een koopprofiel vast in welke regio je zoekt, wat je financiële mogelijkheden zijn en of je het klantenbestand en/of bedrijfspand ook overneemt. Je weet zo wat je wel en niet wilt en dat maakt het vinden van een geschikt bedrijf een stuk makkelijker.

Stap 2: zoek een bedrijf dat voldoet
Een koopprofiel helpt je in de zoektocht naar een geschikt bedrijf om over te nemen. Doordat je weet wat je wensen zijn, kun je filteren in het aanbod. Hierdoor ben je over het algemeen minder tijd kwijt aan de zoektocht. Het is alleen wel handig om te weten waar je bedrijven kunt vinden om over te nemen. Dit kan via bedrijfsmakelaars of accountants, maar ook via brancheorganisaties of databanken. Heb je een geschikte kandidaat gevonden? Neem dan contact op. Dit kun je uit eigen naam doen, maar ook anoniem of via een adviseur.

Stap 3: ga het gesprek aan
Staat het bedrijf dat je gevonden hebt niet onwelwillend tegenover een overname? Grote kans dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Bereid je hier goed op voor, want dit kan ervoor zorgen dat de bedrijfsovername soepeler verloopt. Als de verkopende partij ervaart dat jij je goed in zijn bedrijf verdiept hebt, is hij waarschijnlijk sneller bereid om vertrouwelijke informatie met je te delen. Je kunt gevraagd worden om een intentieovereenkomst te tekenen. Hiermee teken je in principe voor geheimhouding van de gegevens. Deze overeenkomst kan in een later stadium bovendien de basis vormen voor een bedrijfsovername.

Stap 4: denk na over de financiering
Wie een bedrijf over wil nemen, moet vaak met een flinke zak geld over de brug komen. Denk daarom na over de financiering van een bedrijfsovername. Heb je zelf niet voldoende vermogen? Maak dan gebruik van een zakelijke financiering. Je kunt een zakelijke hypotheek gebruiken om een bedrijfspand over te nemen, maar voor overname van een geheel bedrijf is een zakelijke lening een betere optie. Hiermee financier je namelijk langlopende investeringen of een eenmalige grote uitgave. De looptijd ligt tussen de 3 maanden en 20 jaar, waardoor je zelf invulling geeft aan deze financieringsvorm.

Stap 5: rond de overname af
Heb je de financiering rond? Dan wordt het de hoogste tijd om de bedrijfsovername af te ronden. Doe onderzoek naar de cijfers, stel het overnamecontract op, informeer klanten en relaties en regel de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Om de overname definitief te maken, moet zowel jij als de huidige eigenaar van het bedrijf de overnameovereenkomst tekenen. Zodra beide partijen hun handtekening onder de overeenkomst gezet hebben, ben je officieel de nieuwe eigenaar van het bedrijf.


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024