MDT City Takeover: Duizend Nijmeegse jongeren nemen de stad één dag over

Van onze redactie
22 december 2023

Donderdag 22 december vond in Nijmegen de allereerste MDT City Takeover plaats. Meer dan duizend jongeren richtten hun pijlen op het versterken van maatschappelijke initiatieven om de stad leuker, mooier en eerlijker te maken. Dit was een initiatief van de maatschappelijke diensttijd (MDT) om Nijmegen de kracht van MDT te laten ervaren.

Zo’n 50 lokale maatschappelijke organisaties werkten enthousiast mee om van deze dag een succes te maken. De stad bruiste dan ook van de maatschappelijke activiteiten. Jongeren maakten bijvoorbeeld voedselpakketten voor mensen in armoede, luisterden naar levensverhalen van ouderen en maakten kerstballen voor patiënten van het kinderziekenhuis. Maar ook ging een groep van zestig jongeren op een stadswandeling met daklozen en was er een ‘weerbaarheidsworkshop’ door militairen. De feestelijke afsluiting van de dag, waar onder andere Kris Kross Amsterdam en rapper Pjotr op zouden treden, moest helaas geannuleerd worden vanwege de harde wind. 

Onderwijsminister Mariëlle Paul: "De ervaringen die jongeren dankzij MDT opdoen zijn ontzettend waardevol. Wat mij tijdens ontmoetingen met hen is bijgebleven is dat MDT de positie van jonge mensen versterkt: ze doen iets voor een ander, maar ook voor onze samenleving. Tegelijkertijd ontwikkelen hun talenten zich sterker en dat helpt bij het vinden van de juiste opleiding of een baan. Dus meer dan terecht dat dit op 21 december groots wordt gevierd met de eerste MDT CityTakeover. Hierdoor wordt extra duidelijk wat jongeren kunnen betekenen, zoals het helpen van eenzame ouderen of het wegwijs maken van Oekraïense vluchtelingen in hun nieuwe woonplaats."

De kracht van MDT
De MDT City Takeover was een gezamenlijk initiatief van de maatschappelijke diensttijd (MDT), gemeente Nijmegen en ROC Nijmegen. Vele lokale organisaties, scholen, bestuurders en jongeren werkten mee. Onder andere leerlingen en studenten van ROC Nijmegen, HAN, Kandinsky College, Montessori College, Citadel College en NSG Groenewoud deden mee aan de activiteiten.  

Burgemeester Hubert Bruls: “De maatschappelijke diensttijd inspireert jongeren om zich in te zetten voor hun stad. Want jong geleerd, is oud gedaan!”

Over MDT
MDT is een programma van het ministerie van OCW, in samenwerking met jongeren, maatschappelijke organisaties, scholen, gemeenten en andere ministeries. Tijdens MDT ontwikkelen jongeren hun talenten, ontmoeten ze mensen buiten hun eigen leefwereld en doen ze iets voor een ander. Inmiddels doen door het hele land al 6.500 organisaties en meer dan 100.000 jongeren mee! Zo maakt MDT écht een verschil in de samenleving. Kijk voor meer informatie op de website van MDT.  


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen