'De Gelderlandshow': de grootste kleindierententoonstelling

Van onze redactie
11 december 2023

Op 14-15 -16 december vindt in de Jan Massinkhal in Nijmegen de Grootste kleindierententoonstelling plaats, n.l. 'De Gelderlandshow'.

Het is voor de 61 keer dat deze Gelderlandshow gehouden wordt en voor de tweede keer in de Jan Massinkhal.
Deze is wel weer een heel bijzondere, want de Nederlandse Bond van Sierduivenfokkers brengt hier haar Jubileumbondsshow onder in verband het feit dat deze bond dit jaar 100 jaar bestaat.

De sierduivenbond heeft op de dag van de sierduif 2 september te horen gekregen dat ze Koninklijk worden. Op de officiele opening van deze tentoonstelling zaterdagmorgen 16 december, zal de Commissaris van de Koning in Utrecht de versierselen officieel komen uitreiken aan het bestuur van de Sierduivenbond.

De leden van de sierduiven hebben dan ook hun best gedaan om een record aantal sierduiven op De Gelderlandshow tentoon te stellen, nl. bijna 2600 in maar liefst 80 verschillende rassen en nog veel meer kleuren.

Naast deze duiven zijn er natuurlijk ook de konijnen, bijna 600 stuks, in bijna al de erkende rassen hier in Nederland.

"Helaas door de vogelgriep kunnen we het pluimvee en de sier en watervogels hier niet tentoonstellen. Bijzonder jammer voor de fokkers van deze diergroepen ,die al enkele jaren hun mooie dieren niet kunnen showen."

Zaterdagmorgen zal er wel een landelijke keuring zijn van kleine knagers plaatsvinden, namelijk kleurmuizen, dwerghamsters en tamme ratten.

Woensdag zullen zo’n 50 vrijwilligers de hele dag bezig zijn om de 3200 kooien op te bouwen en op het eind van de middag zullen de fokkers de dieren brengen.

Donderdag morgen om 8 uur beginnen de 50 keurmeesters ,waarvan er ook uit Duitsland en België aanwezig zijn om de dieren te beoordelen en de mooiste aan te wijzen. 's Avonds om 19.00 uur kan het publiek terecht, en ook de fokkers, die dan kunnen kijken wat voor 'n predicaat hun dieren gekregen hebben en of ze een prijsje gewonnen hebben.

Voor het publiek is de tentoonstelling verder geopend op vrijdag 15 december van 10 tot 21.00 uur  en zaterdag van 10 tot 16.00 uur.

Hierna worden al de dieren weer door de eigenaren opgehaald, waarna de vrijwilligers weer aan de slag kunnen om de kooien af te breken en de zaal weer schoon te maken.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen