Ouders kunnen nu al afspraak maken voor aanpassing dubbele achternaam kind

Van onze redactie
11 december 2023

Vanaf 1 januari 2024 gaat er een nieuwe wet in waardoor ouders de mogelijkheid krijgen om hun kinderen gratis een dubbele achternaam te geven bij de geboorteaangifte. Voor kinderen geboren tussen 2016 en 2024 is er ook een overgangsregeling, waardoor ouders de huidige achternaam kunnen veranderen. Dit achteraf aanpassen kost wel geld. Ouders die hier gebruik van willen maken kunnen nu al een afspraak maken op nijmegen.nl/achternaam.

De nieuwe wet voor de dubbele achternaam heet de Wet Invoering Gecombineerde Geslachtsnaam (WIGG) en gaat op 1 januari 2024 in. Ouders die de achternaam van hun kind(eren) willen aanpassen naar een dubbele achternaam kunnen nu al een afspraak maken voor na 1 januari.

Keuzemogelijkheden
In dit voorbeeld is er één ouder met de achternaam Stevens. De andere ouder heet de Waal. Er komt geen streepje/koppelteken tussen de namen. Ouders kunnen dan uit een van de volgende namen/combinaties kiezen voor hun kind(eren):

• Stevens
• De Waal
• Stevens de Waal
• De Waal Stevens

Voor wie
De keuze voor een dubbele achternaam is mogelijk in de volgende situaties:
- Het kind is geboren tussen 1 januari 2016 en 31 december 2023.
- Bij meerdere kinderen moeten ouders de achternaam aanpassen voor alle andere kinderen. Dit kan niet als het oudste kind voor 1 januari 2016 is geboren.
- De ouders zijn getrouwd, hebben een geregistreerd partnerschap of hebben de kinderen officieel erkend.

Kosten
Aanpassing van de achternaam voor één kind kost €75,-. Bij meerdere kinderen is het tarief voor het eerste kind €75,- en voor volgende kinderen €50,- per kind. Beide ouders moeten aanwezig zijn bij de afspraak.

Goed om te weten is dat de huidige (officiële) documenten na het toekennen van een dubbele achternaam niet meer geldig zijn. Er moet na de naamswijziging dus (tegen betaling) een nieuw paspoort of nieuwe identiteitskaart worden aangevraagd. Kijk voor meer informatie op nijmegen.nl/achternaam.


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024