Hoogwater laat veel afval achter op Nijmeegse Waaloevers

Van onze redactie | Foto's via IVN Gelderland
11 december 2023

Het hoogwater van afgelopen weken is weer gezakt, maar de sporen zijn nog zichtbaar. De oevers van de Waal liggen vol met afval dat daar door de rivier is achtergelaten. In Nijmegen zetten zaterdag 35 vrijwilligers zich in om de strandjes weer schoon te maken.

Ze vonden veel stukken plastic, zoals snack- en snoepverpakkingen, maar ook bijzonderheden als een oude fluitketel en een campingstoel. Na een ochtend hard werken lagen er 25 volle vuilniszakken zwerfafval in de container.   

Hoogwater
In heel Nederland stond het water de afgelopen twee weken hoog. Rijkswaterstaat noemde het een 'hoogwatergolf’ omdat het ongewoon is dat de waterstand in alle systemen tegelijk hoog staat: in meren, rivieren en aan de kust. Gelukkig zijn we in Nederland goed voorbereid op zulke situaties en hebben waterbeheerders gezorgd voor maatregelen, waardoor inwoners droge voeten hielden. Door de grote hoeveelheid afval die achterblijft op de oevers nu het water weer zakt, is goed te zien hoeveel afval er in de rivier stroomt.   

Nijmeegse verenigingen komen in actie
Op zaterdag 9 december startte de actie bij Café de Zon, waar de vrijwilligers onder het genot van koffie en koeken instructies kregen. De vrijwilligersgroep bestond uit leden van vier verschillende Nijmeegse sport- en studentenverenigingen. De opruimers gingen enthousiast aan de slag langs de vervuilde hoogwaterlijn. Gemeente Nijmegen geeft de deelnemende verenigingen een vergoeding voor de clubkas, als dank voor hun inzet

Samenstelling zwerfafval
De DAR zorgde ervoor dat de vrijwilligers voorzien werden van afvalknijpers, vuilniszakken en hesjes. In enkele uren ruimden ze in 5 verschillende gebieden alles op wat ze aan afval tegenkwamen. Dat waren vooral veel kleine stuks plastic afval, maar ook een fluitketel, campingstoel, kratten en twee bouwhekken. Veruit het meest gevonden materiaal was plastic. Het ingezamelde afval werd door Rijkswaterstaat opgehaald en verwerkt.  

Schone Rivieren
Het is de zesde keer dat er vanuit Schone Rivieren een opruimactie in gemeente Nijmegen plaatsvond. Deze actie werd gecoördineerd door IVN Gelderland. Ook in veel andere gemeenten in Gelderland wordt twee keer per jaar een opruimactie georganiseerd.

Binnen het project Schone Rivieren zijn niet alleen vrijwillige opruimers actief, maar ook 'rivierafvalonderzoekers'. Zij onderzoeken de samenstelling van het zwerfafval langs de Nederlandse rivieren. Met deze informatie is het onder meer mogelijk om afvalbronnen te traceren en met betrokken bedrijven, lokale partijen en overheden naar oplossingen te zoeken. Zo wil Schone Rivieren, samen met partners als Rijkswaterstaat, provincie en gemeenten, de aanvoer van zwerfafval bij de bron aanpakken.


Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen